Tort wiśniowy

Przygotowanie: 1 godzina Pieczenie: 40 minut Porcja: 380 kcal

Dodany przez:

Tort wiśniowy

Torty

Czas przygotowania:
Kalorie:
380 kcal
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • po 5 dag mąki pszennej i krupczatki
  • 12,5 dag masła
  • 12,5 dag cukru 12,5 dag startej gorzkiej czekolady
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 5 jajek
  • 3 szklanki śmietany 30%
  • 40 dag wiśni (z konfitur lub nalewki)
  • 3/4 szklanki soku z wiśni
  • 4 łyżki rumu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • torebka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • do przybrania gotowe ozdoby marcepanowe lub wiórki z białej czekolady

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Dodać przesiane oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i razem z migdałami oraz startą czekoladą delikatnie wymieszać z masą żółtkową.
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć masę. Piec 40 minut w temp. 180°C. Po wystudzeniu przekroić na trzy krążki.
  3. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Sok wiśniowy wymieszać z rumem, nasączyć pierwszy krążek. Posmarować go 1/3 bitej śmietany, ułożyć połowę wiśni. Przykryć drugim krążkiem, nasączyć go sokiem z rumem, rozmarować 1/3 bitej śmietany i wyłożyć resztę wiśni.
  4. Przykryć trzecim krążkiem, nasączyć, a wierzch i boki tortu posmarować resztą śmietany. Udekorować ozdobami z marcepanu lub wiórkami czekolady.
deser wiśnie Tort tort wiśniowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze