Tort barbie

Ocena:

0 (0)

  • 2 godz. 25 min.
  • więcej niż 10 osób
  • trudny

Tort barbie z kremem maślanym z pewnością będzie główną atrakcją urodzinowego przyjęcia dla dzieci. Wygląda bardzo imponująco, a przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne. Wystarczy upiec babkę, przygotować masę i ozdobić całość dodatkami z masy cukrowej. W 90 minut przygotujecie tort, który wywoła zachwyt na dziecięcych buziach!

Składniki:

  • masa cukrowa  300 g

  • masło  500 g

  • cukier  53 g

  • ekstrakt waniliowy  10 ml

  • skórka z cytryny  5 g

  • jajka  4 szt.

  • żółtko  1 szt.

  • mąka  400 g

  • proszek do pieczenia  16 g

  • soda oczyszczona  15 g

  • czekolada mleczna  200 g

  • śmietana  200 g

  • budyń waniliowy  1 szt.

  • mleko  250 ml

Tort barbie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

     Przygotowanie: niewielką ilością masła smarujemy foremkę na babkę i posypujemy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C (150°C z termoobiegiem). Wyjmujemy składniki z lodówki. Przygotowujemy masę cukrową i ozdoby: 250 g masy cukrowej różowej, 50 g białej, perły cukrowe.  

  • Krok 2:

    Babka - składniki mokre: 250 g miękkiego masła ucieramy z 3 g cukru (pół łyżeczki), ekstraktem waniliowym (kilka kropli) i skórką z cytryny (5 g). Stopniowo dodajemy 4 jajka. 

  • Krok 3:

    Babka - składniki suche: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiewamy przez sitko.  

  • Krok 4:

    Łączenie składników: suchą mieszankę dodajemy do wcześniej utartej masy maślanej w trzech porcjach. Mieszamy dokładnie trzepaczką. Dosypujemy 200 g wiórków czekoladowych oraz 200 g śmietany, żeby ciasto było bardziej płynne. 

  • Krok 5:

    Pieczenie: do przygotowanej formy wykładamy ciasto czekoladowo-waniliowe i pieczemy w piekarniku przez około 45-55 minut. Następnie pozwalamy ciastu całkowicie ostygnąć. 

  • Krok 6:

    Gotowanie masy budyniowej: budyń waniliowy mieszamy z cukrem (50 g), żółtkiem i 80 ml mleka do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostałe mleko (170 ml) doprowadzamy do wrzenia, po czym dodajemy budyń i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ugotowany budyń przekładamy do głębokiego talerza, przykrywamy folią spożywczą, żeby zapobiec tworzeniu się skórki i odstawiamy do ostygnięcia. 

  • Krok 7:

    Krem budyniowy: schłodzony budyń przekładamy do miski i mieszamy, stopniowo dodając małe kawałki masła. Dodajemy ekstrakt waniliowy i łączymy z masą. 

  • Krok 8:

    Nanoszenie kremu na babkę: na schłodzonym cieście czekoladowo-waniliowym dokładnie rozprowadzamy krem i chłodzimy przez około 30 minut. 

  • Krok 9:

    Przygotowanie ozdób: z masy cukrowej wykonujemy 20–30 małych kwiatów do dekoracji. W tym celu rozwałkowujemy białą i różową masę cukrową i wycinamy kształty. Można to zrobić nożykiem lub użyć specjalnych form. Pozwalamy kwiatom wyschnąć i nakładamy perełki cukru, wspomagając się niewielką ilością wody. 

  • Krok 10:

    Suknia: rozwałkowujemy różową masę cukierniczą tak, aby uzyskać grubość około 3 mm. Przekładamy ją na babkę i układamy w taki sposób, aby przypominała pofałdowaną spódnicę. 

  • Krok 11:

    Gorset lalki: wycinamy pasek z rozwałkowanej różowej masy cukrowej i nanosimy go na zwilżoną górną część ciała lalki. Formujemy górę sukienki, po czym umieszczamy zabawkę w otworze babki. 

  • Krok 12:

    Umieszczanie lalki w cieście: wycinamy kółko w różowej masie cukrowej, która powleka babkę, w miejscu, gdzie znajduje się otwór po formie. Wkładamy lalkę do otworu i miejsce łączenia gorsetu z dołem sukni dekorujemy formujemy palcami tak, aby powstały drobne marszczenia. 

  • Krok 13:

    Falbana: wycinamy kilka pasków z rozwałkowanej masy cukrowej i przyklejamy za pomocą wody do miejsca, gdzie gorset sukni łączy się z dołem. Formujemy falbany i lekko falujemy krawędzie. 

  • Krok 14:

    Dekorowanie tortu barbie: do sukni przyklejamy kwiaty cukrowe, używając małego pędzelka i odrobiny wody.

Porady

  • Idealna średnica foremki na babkę do tortu barbie to około 22-24 cm 
  • Składniki na babkę w tortach barbie powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Do babki najlepsza będzie mąka pszenna typu 500. 
  • Zamiast gotowych wiórków czekoladowych możemy użyć startej czekolady
  • Tort z barbie możemy ozdobić w dowolny sposób, pięknie wygląda ze świeżymi jadalnymi kwiatami, np. koniczyny, chabru lub rumianku. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne