Tort truskawkowy

Na specjalne okazje

tortyDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 165 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa truskawkowa:
  • 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 galaretki agretowe
  • Masa śmietankowa:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1 łyżki czubate cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • Ponadtko:
  • opakowanie herbatników
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier ciągle ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
  • 2. Truskawki poprzekrajać na mniejsze kawałki (mrożone rozmrozić i odsączyć). Rozłożyć na biszkopcie.
  • 3. Galaretki agrestowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Tężejące wylać na truskawki. Włożyć do lodówki.
  • 4. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na koniec dodać żelatynę, wymieszać dokładnie i rozłożyć na torcie. Wstawić na chwilę do lodówki.
  • 5. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody. Na torcie rozłożyć herbatniki a następnie tężejącą galaretkę.
  • Włożyć do lodówki i schłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy