TORT TRUFLOWY

Ocena:

4.5 (159)

  • 1 godz. 10 min.
Pyszny,delikatny torcik bez grama mąki!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 7 jajek
  • 25 dag cukru pudru
  • 75 g kakao
  • Krem:
  • 20 dag gorzkiej czekolady lub mlecznej
  • 1/4 kostki masła
  • 35 ml spirytusu
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • mała torebka cukru waniliowego - 16 g
  • 200 ml śmietanki kremówki

Tort truflowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • Żółtka ubić z cukrem pudrem na krem, stopniowo dodając kakao. Dodać ubite na sztywną pianę białka, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej pergaminem (zrobić "kołnierz", ponieważ ciasto może urosnąć wysoko ponad formę). Piec około 45 - 60 minut w temp. 180 stopni (sprawdzić patyczkiem). Uwaga: ciasto po upieczeniu opadnie, nie należy się martwić, tak ma być :). Gdy wystygnie, przekroić na 2 - 3 krążki.
  • Krem:Czekoladę stopić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodając kolejno roztopione masło, śmietankę i cukier waniliowy. Cały czas mieszając wlewać spirytus,aromat,dodać skórkę pomarańczową. Wystudzić, co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje do odpowiedniej konsystencji.Ciasto przełożyć kremem, zostawiając na oblanie tortu. Udekorować wg własnego pomysłu. Trzymać w lodówce, najsmaczniejsze na drugi dzień.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne