Tort śmietankowo - truskawkowy

Pyszny mokry tort z truskawkami. :-)

tortyDeserykrem

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 208 głosów)

Składniki:

  • Biszkopty: (każdy jeden):
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatki:
  • 2 kremy śmietankowe
  • 2-3 słoiczki drżemu truskawkowego
  • 2 opakowania migdałów
  • Odrobina wódki
  • 1 kg świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Pieczemy 3 lub 4 biszkopty (w zależności od upodobań - ja miałam 4). Ubiajmy białka. W osobnym naczyniu kręcimy żółtka z cukrem. Do żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką. Na sam koniec przekładamy ubite białka i również delikatnie mieszamy. Pieczemy po 15 minut w 180 stopniach.
  • 2. Kremy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 3. Migdały przysmażamy na patelni.
  • 4. Pierwszy biszkopt nasączamy alkoholem wymieszanym z wodą. Na niego kładziemy dżem, potem krem, a na to pokrojone w talarki truskawki. I tak postępujemy z każdą warstwą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy