Tort śledziowy z kawiorem

Lubicie śledzie? Na święta muszą być wyjątkowe. Tym razem zaserwuj je w formie tortu!

chlebkanapki

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.42 z 170 głosów)

Składniki:

  • 18 ok. 1/2-cm grubości dużych, prostokątnych kromek żytniego chleba
  • 4–5 ugotowanych kartofli, średniej wielkości
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 2–4 twarde kiszone ogórki
  • 2 nieduże korniszony
  • 2 pęczki dymki ze szczypiorem
  • duży pęczek koperku
  • 6 korzennych filetów z matiasów
  • gęsty majonez
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • 4 jajka na twardo
  • opakowanie śmietankowego serka typu bieluch, philadelphia itd.
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • puszeczka jasnego kawioru

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Kromki układamy po 3 w jednym stosiku i przycinamy brzegi, formując romby, rozkładamy na płaskiej blasze i na parę minut wstawiamy do gorącego piekarnika, aby chleb obsuszył się z wierzchu.
  • Kartofle, obrane jabłka, kiszone ogórki i korniszony kroimy w drobną kostkę i szybko ze sobą mieszamy (jabłka od razu skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały). Dymkę ze szczypiorem tniemy w małe talarki, koperek siekamy (odkładamy kilka gałązek).
  • Matiasy przelewamy zimną wodą na sicie, osączamy, kroimy w małą kostkę. Kartofle, jabłka, oba rodzaje ogórków, dymkę, koper i matiasy mieszamy z taką ilością majonezu, aby powstała gęsta, zwarta i kleista masa.
  • Przyprawiamy ją do smaku odrobiną soli, sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i ew. kroplą soku z cytryny.
  • Jajka na twardo siekamy, mieszamy ze śmietankowym serkiem, przyprawiamy solą i pierzem. 12 kromek chleba smarujemy po jednej stronie pastą serowo-jajeczną i nakładamy masę ze śledziem, po czym nakładamy na siebie po 2 kromki masą do góry.
  • Przysuwamy do siebie, tworząc kształt gwiazdy. Lekko dociskamy, wygładzamy boki, przykrywamy 6 ostatnimi kromkami, przykrywamy folią i wkładamy na 2 godz. do lodówki.
  • Wyjmujemy i jeśli zostało nam trochę pasty z jajkiem, smarujemy wierzch, jeśli nie – wykorzystujemy do tego majonez.
  • Dekorujemy cząstkami cytryny, natką, odłożonym koperkiem i kawiorem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy