Tort śledziowy z kawiorem

Lubicie śledzie? Na święta muszą być wyjątkowe. Tym razem zaserwuj je w formie tortu!

chlebkanapki

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.42 z 170 głosów)

Składniki:

  • 18 ok. 1/2-cm grubości dużych
  • prostokątnych kromek żytniego chleba
  • 4–5 ugotowanych kartofli
  • średniej wielkości
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 2–4 twarde kiszone ogórki
  • 2 nieduże korniszony
  • 2 pęczki dymki ze szczypiorem
  • duży pęczek koperku
  • 6 korzennych filetów z matiasów
  • gęsty majonez
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • 4 jajka na twardo
  • opakowanie śmietankowego serka typu bieluch
  • philadelphia itd.
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • puszeczka jasnego kawioru

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Kromki układamy po 3 w jednym stosiku i przycinamy brzegi
  • formując romby
  • rozkładamy na płaskiej blasze i na parę minut wstawiamy do gorącego piekarnika
  • aby chleb obsuszył się z wierzchu.
  • Kartofle
  • obrane jabłka
  • kiszone ogórki i korniszony kroimy w drobną kostkę i szybko ze sobą mieszamy (jabłka od razu skrapiamy sokiem z cytryny
  • aby nie ściemniały). Dymkę ze szczypiorem tniemy w małe talarki
  • koperek siekamy (odkładamy kilka gałązek).
  • Matiasy przelewamy zimną wodą na sicie
  • osączamy
  • kroimy w małą kostkę. Kartofle
  • jabłka
  • oba rodzaje ogórków
  • dymkę
  • koper i matiasy mieszamy z taką ilością majonezu
  • aby powstała gęsta
  • zwarta i kleista masa.
  • Przyprawiamy ją do smaku odrobiną soli
  • sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu i ew. kroplą soku z cytryny.
  • Jajka na twardo siekamy
  • mieszamy ze śmietankowym serkiem
  • przyprawiamy solą i pierzem. 12 kromek chleba smarujemy po jednej stronie pastą serowo-jajeczną i nakładamy masę ze śledziem
  • po czym nakładamy na siebie po 2 kromki masą do góry.
  • Przysuwamy do siebie
  • tworząc kształt gwiazdy. Lekko dociskamy
  • wygładzamy boki
  • przykrywamy 6 ostatnimi kromkami
  • przykrywamy folią i wkładamy na 2 godz. do lodówki.
  • Wyjmujemy i jeśli zostało nam trochę pasty z jajkiem
  • smarujemy wierzch
  • jeśli nie – wykorzystujemy do tego majonez.
  • Dekorujemy cząstkami cytryny
  • natką
  • odłożonym koperkiem i kawiorem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy