Domowy tort Hawana babci Basi !

Ocena:

4.42 (168)

Na Dzień Matki , przygotowałam szczególne ciasto dla moich Kochanych Dzieci, które zawsze pamiętają i w szczególny sposób składają mi życzenia i obdarowują mnie prezentami. Doceniając ich starania i

Składniki:

  • Składniki na biszkopt : ( tortownica o średnicy :26 cm ) 5 jaj, ( temperatura pokojowa), 1 szklanka mączki ( mąki ziemniaczanej Kupiec), 1 szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delekta, opcjonalnie : olejek rumowy lub cukier waniliowy,

Domowy tort hawana babci basi ! - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Sposób przygotowania :Białka jajek oddzielamy od żółtek, ubijamy i dodajemy cukier , aż powstanie gęsta piana , następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy.Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy po trochę do masy jajecznej,( możemy już przygotować wcześniej )Tortownice o średnicy 26 cm smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tarta lub wykładamy papierem do pieczenia . Wylewamy przygotowane ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni C. przez ok. 35 min . ( sprawdzamy patyczkiem , czy ciasto jest wypieczone, jeśli nie jest , to patyczek jest obklejony ciastem ).Gdy ciasto jest upieczone, wyłączam nagrzewanie piekarnika i pozostawiam chwilę ( ok. 3-5 min. ) przy uchylonych drzwiczkach . Następnie wyjmuję z piekarnika i zrzucam na podłogę. Podnoszę i pozostawiam na szafce do wystygnięcia.W tym czasie przygotowuję śmietanę ,Składniki na masę śmietanową :1 litr śmietany kremówki 30 % Gostyńska, ( schłodzona)4 łyżki cukru kryształu,2 cukry waniliowe Delekta,2 łyżeczki żelatyny bez przypraw CYKORIA,sok z cytryny,1/2 szklanki wody,( do namoczenia żelatyny )Ponadto :--na poncz - 75 ml wody i sok z cytryny.-na dekorację boków : ok. pół paczki płatków migdałowych + trochę masła, ( może być klarowane lub zwykłe )Żelatynę Cykoria wsypujemy do 1/2 szklanki zimnej I POZOSTAWIAMY DO NAPĘCZNIENIA OK. 10 MIN.W tym czasie miksujemy schłodzoną śmietanę kremówkę na dość gęstą masę ( uwaga, żeby nie przebić i nie zrobić masła !!!Gdy już mamy ubitą śmietanę , rozpuszczamy nie zagotowując namoczoną żelatynę , trochę studzimy i letnią wlewamy miksując dalej ubitą śmietanę.Wszystko odkładamy na ok. 30 min do lodówki ,żeby trochę stężało,Biszkopt wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy na 3 blaty, nakrapiamy ponczem przygotowanym z 75 ml wody z dodatkiem soku z cytryny lub jasnym kompotem , ( wystarczy po jednej stronie blatu. )Po delikatnym nasączeniu ponczem wykładamy stężałą śmietanę , którą wcześniej dzielimy na 3 części, (dwie między blaty, a trzecią na wierzch, boki i dekorację )Na patelni rozpuszczamy trochę masła i dodajemy płatki migdałowe , podsmażamy je, ciągle mieszając , bo szybko się palą. Gdy się ładnie zrumienią studzimy i obsypujemy boki tortu.Na tak przygotowany tort wkładamy owoce, wg uznania ( nie kiwi, bo galaretka topnieje !) , ja dałam mrożone truskawki przekrojone na pól.Przygotowałam jedną galaretkę rozpuszczoną w półtorej szklance gorącej wody i tężejącą zalałam tryskawki. Tort włożyłam na kilka godzin do lodówki . Najlepiej smakuje następnego dnia :)I gotowe.UWAGA !Wszystkie torty kroimy nożem maczanym w gorącej wodzie !, wtedy najlepiej się kroją !Smacznego :)

Porady

Zobacz także przepis na klasyczny tort śmietankowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne