Tort pomarańczowy z pistacjami

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 30 minut Porcja: 400 kcal

tortybiszkoptkremówkaDesery

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
400 kcal
Ocena:

(średnia 4.48 z 162 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • szklanka Drobnego Cukru do pieczenia
  • 6 jajek
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło i bułka tarta do tortownicy
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 3/4 szklanki Cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 1/2 słoika konfitury pomarańczowej l
  • łyżka pokrojonych pistacji (niesolonych)
  • łyżka płatków migdałowych

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier. Mieszając dodawać po kolei żółtka. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
  • Masę nałożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą małej tortownicy. Piec 30 minut w temp. 180°C. Wystudzić.
  • Krem i dekoracja: zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem. Biszkopt przekroić na cztery krążki. Skropić sokiem z pomarańczy.
  • Krążek tortu posmarować konfiturą, przykryć drugim, rozsmarować 1/3 bitej śmietany, ułożyć trzeci krążek, rozsmarować 1/3 bitej śmietany. Przykryć ostatnim krążkiem. Tort pokryć bitą śmietaną. Wierzch ozdobić rozetkami z bitej śmietany, pistacjami, boki obłożyć płatkami migdałowymi.

Kalorie: 400

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy