TORT ORZECHOWO-KAWOWY

Orzechowe cudo.

tortyDesery

Czas przygotowania:
55 min.
Ocena:

(średnia 4.39 z 147 głosów)

Składniki:

  • CIASTO
  • 3 szklanki mąki przennej,
  • 1(niepełna) szklanka cukru,
  • 200g margaryny,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,20g naturalnego miodu,
  • 2 łyżeczki mleka,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej.
  • KREM KAWOWY
  • 1(niepełna)szklanka cukru pudru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 250 g margaryny(kasia lub palma)
  • 1 op.budyniu śmietankowego,
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
  • POLEWA
  • 300g pokrojonych orzechów włoskich,
  • 200g naturalnego miodu,
  • 110g margaryny,
  • 8 łyżek cukru.

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • CIASTO:
  • Sodę rozpuścić w mleku i połączyć z resztą składników.Zagnieść ciasto,podzielić na dwie części.Jedną część ciasta rozwałkować,przełożyć do tortownicy.W piekarniku nagrzanym do 180*C upiec na jasnozłoty kolor(uwarzać aby nie zarumieniło się za bardzo).
  • KREM KAWOWY:
  • Kawę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzacej wody i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia.Budyń ugotować na mleku.Margarynę utrzeć z cukrem.Nadal ucierając,dodawać stopnowo ostudzoną kawę i budyń.
  • POLEWA:
  • Wszystkie składniki polewy przysmażyć na patelni.
  • TORT ORZECHOWO−KAWOWY:
  • Rozwałkować drugą część ciasta,przenieść do tortownicy i wylać na nią polewę z orzechów.Piec na zloty kolor w temp.180*C.Na placek z orzechami nałożyć krem i nakryć drugim plackiem.Ciasto polać polewą.Dowolnie udekorować.Przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy