Tort naleśnikowy

Przygotowanie: 25 minut Smażenie: 15 minut Zapiekanie: 20 minut Porcja: 385 kcal Składniki na 8 porcji

Dodany przez:

Tort naleśnikowy

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Kalorie:
385 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 3 pomidory
  • 2 cukinie
  • bakłażan
  • 30 dag żółtego sera
  • olej lub oliwa do smażenia
  • pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do miski, wlać mleko, dodać jajka, szczyptę soli. Całość bardzo dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Odstawić na 20 minut, następnie na gorącym tłuszczu usmażyć cienkie naleśniki.
  2. Pomidory pokroić na plastry. Można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Ser żółty utrzeć na tarce. Na
  3. podstawce tortownicy układać kolejno: placek naleśnikowy, cukinię i bakłażan, na następnym pomidory.
  4. Cukinie i bakłażan dokładnie umyć. Nie obierać ze skórki. Warzywa pokroić w cienkie plasterki, kłaść na gorącym tłuszczu, obsmażyć z obu stron. Posypać solą i pieprzem, odłożyć, by wystygły. Każdą warstwę tortu oprószyć odrobiną żółtego sera. Ostatni naleśnik, stanowiący wierzch tortu, posypać dość grubo. Całość doprawić solą i pieprzem. Zapiec 20 min w temp. 180˚C. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
warzywa obiad kolacja wegetariańska naleśniki cukinia bakłażan żółty ser tort naleśnikowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy