Tort naleśnikowy

Przygotowanie: 25 minut Smażenie: 15 minut Zapiekanie: 20 minut Porcja: 385 kcal Składniki na 8 porcji

Naleśniki

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
385.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 182 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 3 pomidory
  • 2 cukinie
  • bakłażan
  • 30 dag żółtego sera
  • olej lub oliwa do smażenia
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę wsypać do miski, wlać mleko, dodać jajka, szczyptę soli. Całość bardzo dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Odstawić na 20 minut, następnie na gorącym tłuszczu usmażyć cienkie naleśniki.
  • Pomidory pokroić na plastry. Można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Ser żółty utrzeć na tarce. Na
  • podstawce tortownicy układać kolejno: placek naleśnikowy, cukinię i bakłażan, na następnym pomidory.
  • Cukinie i bakłażan dokładnie umyć. Nie obierać ze skórki. Warzywa pokroić w cienkie plasterki, kłaść na gorącym tłuszczu, obsmażyć z obu stron. Posypać solą i pieprzem, odłożyć, by wystygły. Każdą warstwę tortu oprószyć odrobiną żółtego sera. Ostatni naleśnik, stanowiący wierzch tortu, posypać dość grubo. Całość doprawić solą i pieprzem. Zapiec 20 min w temp. 180˚C. Posypać posiekanym szczypiorkiem.

Kalorie: 385.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy