Tort na zimno z pianką pomarańczową

Delikatna pomarańczowa pianka nadająca się na każdą okazję.

dodany przez: anonymous

torty Desery

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.45 z 171 głosów)


Składniki:

  • ★ 4 łyżeczki żelatyny
  • ★ 4 jajka
  • ★ 4 pomarańcze
  • ★ 3\4 szklanki cukru
  • ★ śmietana kremówka 36% (około 330 ml )
  • ★ 250 g twarogu
  • ★ 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady w kąpieli wodnej.
  • Po przestudzeniu wlewamy rozpuszczoną czekoladę do tortownicy i wstawiamy do lodówki.
  • 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1\2 szklanki ciepłej wody.
  • Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę , a drugiej odkrajamy paseczki z skórki.
  • Z wszystkich 4 pomarańcz wyciskamy sok.
  • Oddzielamy białka od żółtek. Z żółtek ucieramy masę z 2\4 szklanki cukru.
  • Podgrzewamy sok z pomarańczy z startą skórką.
  • W soku rozpuszczamy przygotowaną wcześniej żelatynę, zaraz po wystygnięciu dodajemy pianę z żółtek.
  • Ubijamy pianę z białek , oraz śmietanka na sztywno.
  • Miksujemy twaróg dodając masę żółtkową z żelatyną ubitą śmietankę i pianę z białek.
  • Do tortownicy wlewamy gotową masę i wsadzamy do lodówki do momentu stężenia.
  • Do rondelka nalewamy pół szklanki wody resztę cukru oraz wkładamy paseczki z pomarańczy.
  • Przez chwilę gotujemy. Skondensowane skórki z pomarańczy nadają się świetnie do ozdoby gotowego tortu .

Porady

Wypróbuj też przepis na tort lodowy z czekoladą
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy