Przepis na pyszny, mrożony tort z jagodami, porzeczkami, malinami czy jeżynami
Składniki:
3 jajka
sól
25 dag cukru
15 dag mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
1/2 kg mieszanych owoców (porzeczki, jeżyny, maliny, jagody)
Tort mrożony z owocami jagodowymi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jajka utrzeć mikserem ze szczyptą soli, stale ucierając, dodawać cukier. Do masy jajecznej dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
Ostudzić, przekroić na 2 krążki. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Kremem śmietanowym przełożyć krążki biszkoptu. Złączyć je, posmarować wierzch i boki tortu. Umyte i osuszone owoce ułożyć na wierzchu. Tort
wstawić na kilka godzin do zamrażarki, wyjąć na godzinę przed podaniem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend !