Cannelloni z kurczakiem

Ocena:

4.43 (197)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 4 osób
moja improwizacja

Składniki:

  • 1 opakowanie/250 gram/, makaronu Cannelloni nr. 53 Lubella
  • 1 podwójna piers z kurczaka ,/ zemleć w maszynce/.
  • 2 cebule –pokroić w kostkę
  • 1 większa marchew – starta na srednich oczkach tarki
  • 390 gram krojonych pomidorów w kartoniku ,,Potravka’’
  • 2 łyżki sosu słodko- kwasnego Tao Tao
  • 2 pokrojone ząbki czosnku
  • 1 szklanku bulionu drobiowego wykonana z 1 kostki bulionowej
  • Oregano, bazylia, zioła włoskie, Vegeta , pieprz kolorowy, duża szczypta cukru
  • Starty ser żółty Gouda/pół kostki/

Cannelloni z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebule zeszklić na oleju z masłem/1:3/, oprószając ją cukrem i Vegetą.
  • Dodać startą marchew, przesmażyć chwilę i dodać zmielone mięso, smażąc mieszać aż mięsko zbieleje.
  • Wlać pomidory krojone i dodać czosnek, chwilę poddusić i doprawić sosem słodko- kwasnym, oregano, bazylią, pieprzem, Vegetą i ew. ziołami włoskimi.
  • Poddusić kilka minut.
  • Ciepłym farszem napełnić rurki makaronowe/ja stawiam ją na spodeczku, a z góry napełniam farszem, ugniatając delikatnie, aby wypuscić powietrze i zlikwidować puste luki/.
  • Makaronu nie obgotowuję , nie ma takiej potrzeby.
  • Rurki z farszem układam w natłuszczonej masłem roslinnym formie szklanej do zapiekania. Wyszło 19 rurek.
  • Z boku formy wykładam resztki sosu i wlewam 0,5 szklanki bulionu.
  • Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. na ok. 35 minut.
  • Po 20 minutach wlać resztę bulionu i skropić wierzch zapiekanki.
  • Po 35 minutach wyjąć z piekarnika, odkryć i posypać serem żółtym startym na grubych oczkach.
  • Zapiec już bez pokrywy przez ok. 10 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne