Tort kokosowy

Ocena:

4.51 (143)

  • 4 godz. 0 min.
smaczny kokosowy torcik

Składniki:

  • Biszkopt :
  • 2/3 szk wiórków kokosowych
  • 6 jajek
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szk cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Masa :
  • 750 ml śmietany 30 %
  • 2 śmietan fixy
  • 1/2 szk cukru
  • Dodatkowo :
  • po dwie łyżki wiórków kokosowych w pięciu kolorach ( niebieskie, zielone, żółte, czerwone i pomarańczowe )

Tort kokosowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Po dwie łyżki wiórków wsypać do pięciu małych naczynek. Dodać po odrobinie barwników spożywczych w żelu i kilka kropel wody i dokładnie wymieszać, aż barwnik się połączy z wiórkami. Wiórki wysypać na ręczniki papierowe do osuszenia. W międzyczasie przygotować biszkopt. Białka jajek oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i zmieszać z 2/3 szk wiórków kokosowych. Gdy piana będzie ubita dodać żółtka i na mniejszych obrotach zmiksować z pianą. Następnie na bardzo wolnych obrotach lub ręcznie połączyć masę z mieszanka mąki i wiórków. Dno tortownicy o średnicy 23 cm posmarować masłem lub margaryną i wysypać mąką lub bułką tartą, można wiórkami kokosowymi. Masę przełożyć do blachy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na środkowy poziom i piec 40 minut. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z formy i ostudzić kładąc biszkopt dołem do góry, aby ładnie się wyrównał. Gdy będzie całkiem zimny przekroić na 4 placki. Biszkopt jeśli jest suchy to należy go nasączyć jakimś sokiem lub innym płynem. ( Mój był dość wilgotny, więc niczym go nie nasączałam ). Śmietanę chwilę ubijać, dodać śmietan fixy wymieszane z cukrem. Teraz należy zabrać się do przełożenia tortu. Pierwszy placek posmarować częścią masy, posypać dowolnym kolorem wiórków ( u mnie zielonym ), przykryć drugim krążkiem i wyłożyć kolejną porcję śmietany. Ponownie posypać wiórkami i tak postępować aż zużyjemy wszystkie krążki. Na koniec boki i górę tortu posmarować masą, wyrównać powierzchnię, do boków użyć np. trójkąta z wzorkami i obrysować nim tort dookoła. Na górze z masy zrobić okrąg dowolną końcówką dekoratora. Na sam koniec tort z wierzchu i po bokach obsypać kolorowymi wiórkami. Gotowy tort wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne