Tort kokosowy z kremem z mascarpone

Warto postac w kuchni i zmywac te wszystkie miski :)!

tortyDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.57 z 151 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • - 5 jajek, rozdzielonych;
  • - 150g cukru pudru;
  • - 2 lyzki mielonych migdalow;
  • - 120g maki pszennej;
  • - 2 lyzki maki ziemniaczanej;
  • - 1 plaska lyzka proszku do pieczenia;
  • - 200g kokosu;
  • Poncz:
  • Wymieszac, az do rozpuszczenia cukru, 3/4 szklanki przegotowanej, chlodnej wody, 2 lyzeczki esencji waniliowej i 3 lyzeczki cukru. Odstawic, az bedzie potrzebny.
  • Masa:
  • -500g serka mascarpone
  • -300ml smietanki do ubijania
  • -4 lyzki cukru pudru
  • -1-2 lyzeczki esencji waniliowej
  • -100g czipsow z bialej czekolady, lub posiekana drobno tabliczka
  • -6 lyzek sosu karmelowego (opcjonalnie)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jako bazy do pomyslu uzylam tortu makowego (z bloga 'Moje wypieki'), ktory robilam kilka tygodni temu. Zamienilam mak na kokos, ktorego posiadam ilosc przemyslowa i intensywnie probuje zuzyc. Tylko uwaga: kokos ma jednak inna objetosc i strukture, niz mak, wiec A) o wiele bardziej zyskal na sporej ilosci ponczu i B) jednak lepiej byloby go zmiksowac w jakims malakserze, aby byl drobniejszy.
  • Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i kokosem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.
  • Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić wzdłuż dwa razy.
  • W misce ubic serek z 2 lyzkami cukru i esencja waniliowa, az bedzie miekki i kremowy. W osobnej misce ubic smietanke z pozostalym cukrem - tylko do czasu, az bedzie lekko trzymac ksztalt. Wylozyc serek do miski ze smietanka i delikatnie wymieszac, do uzyskania gladkiej masy. Ewentualnie doslodzic do smaku.
  • Skladac ciasto:
  • -1 blat
  • -1/3 ponczu
  • (-3 lyzki sosu karmelowego)
  • -1/3 masy
  • -50g czekolady
  • -2 blat
  • -1/3 ponczu
  • (-3 lyzki sosu karmelowego)
  • -1/3 masy
  • -50g czekolady
  • -3 blat
  • -1/3 ponczu
  • -reszta masy na wierzch i na boki
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy