Tort kanapkowy z łososiem, kurczakiem i szparagami

Tort kanapkowy z łososiem, kurczakiem i szparagami to idealna wiosenna przekąska. Efektowny wygląd i niebanalny smak stanowi urozmaicenie wielkanocnego śniadania.

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 195 głosów)

Składniki:

  • podłużny bochenek chleba
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego + sok z cytryny do smaku do nasączenia
  • pasta łososiowa: 30 dag łososia wędzonego na zimno
  • 8 łyżek kremowego serka śmietankowego
  • sok z cytryny do smaku
  • pieprz
  • siekany koperek
  • pasta z kurczakiem: 4 łyżki stopionego masła lub oleju o smaku chili, czosnku itp.
  • 4 jajka na twardo
  • 4 łyżki siekanego mięsa z pieczonego lub wędzonego kurczaka
  • sól, pieprz, tymianek
  • do dekoracji: 5 łyżek majonezu
  • 20 dag białego półtłustego sera
  • 40 dag wędzonego na zimno łososia
  • koperek i karbowana sałata
  • ugotowane al dente zielone szparagi do dekoracji boków

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Chleb przecinamy w poprzek na 4 pajdy, rozkładamy na folii spożywczej i nasączamy bulionem przyprawionym sokiem z cytryny; przykrywamy i schładzamy. Składniki na obie pasty miksujemy i przyprawiamy do smaku. Na masę do dekoracji mieszamy dokładnie majonez i ser. Wyjmujemy i odwijamy chleb.
  • Pierwszą pajdę smarujemy połową pasty łososiowej, przykrywamy drugą pajdą, którą smarujemy całą pastą z kurczakiem, przykrywamy trzecią pajdą, którą smarujemy resztą pasty łososiowej i dociskamy czwartą. Smarujemy dokoła i z wierzchu masą serową, układamy pięknie płatki łososia, dekorujemy zieleniną, a z boku przyklejamy szparagi. Schładzamy min. 3 godz.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: babka czekoladowa 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy