Tort mandarynkowy

Ocena:

4.53 (188)

  • 1 godz. 15 min.
Przygotowanie: 1 godzina 15 minut
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 460 kcal
Składniki na 12 porcji

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 puszki mandarynek (30 dag)
  • 25 dag twarożku śmietankowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
  • 6 łyżek likieru pomarańczowego
  • 600 ml śmietany kremówki
  • paczka podłużnych biszkoptów (40 dag)

Tort mandarynkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z 3 łyżkami cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru i 3 łyżkami gorącej wody. Dodać migdały i pianę, delikatnie wymieszać. Dodać przesiane mąki i proszek, wymieszać.
  • ■Ciasto włożyć do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej pergaminem. Piec 20 minut w temp. 180°C. Ostudzić, przekroić na 2 krążki.
  • ■Krem: żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Mandarynki osączyć. Twarożek wymieszać z 4 łyżkami likieru i cukrem pudrem. Żelatynę i sok z cytryny rozpuścić. Śmietanę ubić, wymieszać z żelatyną. Dodać masę twarożkową i połowę mandarynek, wymieszać.
  • ■Spód ciasta posmarować połową kremu. 10 biszkoptów skropić likierem, ułożyć na kremie, lekko docisnąć. Posmarować kremem, przykryć ciastem. Boki posmarować resztą kremu, przykleić resztę biszkoptów. Wstawić na 3–4 godziny do lodówki. Udekorować pozostałymi mandarynkami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne