Tort piętrowy

Ocena:

4.51 (150)

  • 4 godz. 0 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Tort piętrowy z frużeliną malinową i kremem z białej czekolady to spektakularny wypiek, który w szczególny sposób podkreśla wyjątkowość chwili. Sprawdzi się na wszystkie specjalne okazje – od baby shower po okrągłą rocznicę ślubu. Trzeba przyznać, że jego przygotowanie wymaga czasu. Jednak dzięki dobrej logistyce i przy pomocy kilku prostych akcesoriów jest to możliwe do wykonania. Aby piętrowy tort był stabilny, potrzebujemy dwóch sztywnych podkładek do ciasta o średnicy 20 i 15 cm oraz wspornika cukierniczego.

Składniki:

  • jajka  8 szt.

  • mąka tortowa  360 g

  • sól  2 g

  • cukier drobny  300 g

  • maliny  360 g

  • cukier  150 g

  • mąka ziemniaczana  20 g

  • biała czekolada  400 g

  • śmietana 36%  270 ml

  • mascarpone  380 g

  • cytryna  0.5 szt.

  • cukier puder  15 g

  • mleko  100 ml

  • mleko w proszku  140 g

  • masło  400 g

Tort piętrowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Biszkopt 21 cm: przygotowujemy z 5 jajek. Oddzielamy białka od żółtek. Do osobnej miski przesiewamy 240 g mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, a pod koniec ubijania dodajemy 200 g drobnego cukru. Wyłączamy mikser. Żółtka mieszamy rózgą i dodajemy je stopniowo do ubitej piany, a następnie łyżka po łyżce dodajemy mąkę. Całość ostrożnie mieszamy dużą, drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Pieczenie: biszkopt wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Pieczemy przez 30 min.

  • Krok 3:

    Biszkopt 16 cm: przygotowujemy tak samo jak duży biszkopt, tylko z 3 jajek, 100 g drobnego cukru i 120 g mąki pszennej. Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy o średnicy 16 cm. Pieczemy przez 30 min w temperaturze 160°C.

  • Krok 4:

    Obydwa biszkopty: po ostygnięciu wyjmujemy z blaszek. Każdy z nich kroimy na 3 równe blaty.

  • Krok 5:

    Frużelina malinowa: w rondelku podgrzewamy maliny z 30 g cukru. W osobnej szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną w 100 ml zimnej wody. Gdy maliny będą gorące, dodajemy mąkę i intensywnie mieszamy do uzyskania konsystencji gęstego kisielu. Zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 6:

    Krem z białej czekolady: w kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę. Dodajemy śmietankę i mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną czekoladę ubijamy z serkiem mascarpone na gęsty krem.

  • Krok 7:

    Poncz: w 200 ml zimnej wody mieszamy sok z cytryny i cukier puder. Ponczem nasączamy wszystkie blaty na tort piętrowy.

  • Krok 8:

    Przekładanie biszkoptów: na podkładkę do ciasta o średnicy 20 cm kładziemy pierwszy duży blat. Na wierzch nakładamy ⅔ frużeliny malinowej. Przykrywamy drugim blatem, następnie nakładamy ⅔ kremu z białej czekolady i przykrywamy trzecim blatem o tej samej średnicy. Tak samo składamy mniejszy biszkopt (na podkładce o średnicy 15 cm), wykorzystując w całości frużelinę i krem.

  • Krok 9:

    Chłodzenie: przełożone biszkopty odstawiamy na min. 6 godz. do lodówki (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia).

  • Krok 10:

    Krem do tynkowania: w rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim 120 g cukru. Zdejmujemy z kuchenki, a gdy wystygnie mieszamy z mlekiem w proszku. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. W dużej misce ubijamy zimne masło i stopniowo dodajemy słodką, mleczną mieszankę.

  • Krok 11:

    Tynkowanie tortu: tynk nakładamy najpierw na duży biszkopt. Maślanym kremem pokrywamy wierzch i boki ciasta. Następnie w sam środek wbijamy wspornik do tortu. Ostrożnie nakładamy drugie piętro, czyli mały biszkopt przełożony frużeliną i kremem. Kończymy tynkowanie, zostawiając ⅛ kremu do dekoracji.

  • Krok 12:

    Dekoracja: z pozostałego kremu wyciskamy rozetki przy pomocy rękawa cukierniczego z ozdobnymi końcówkami. Gotowy tort chłodzimy w lodówce.

Porady

  • Pracę nad tortem piętrowym warto podzielić na trzy etapy, aby nie robić wszystkiego w jednym dniu. Pierwszego dnia pieczemy biszkopty. Drugiego dnia przygotowujemy frużelinę, krem z białej czekolady i przekładamy nimi ciasta. Ostatniego dnia ubijamy krem maślany, tynkujemy i dekorujemy tort.
  • Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Obydwa biszkopty pieczemy do tzw. suchego patyczka. Po 30 min. wbijamy patyczek w ciasto i sprawdzamy, czy nie jest surowe w środku.
  • Biszkopty możemy nasączyć także innym ponczem – na bazie herbaty lub z dodatkiem alkoholu.
  • Jeśli mamy ochotę, warto zróżnicować smaki frużeliny. Można ją przygotować z dowolnych owoców, np. truskawek, mango lub marakui. W przypadku miąższu z marakui przeciskamy go przez gazę, aby oddzielić ziarna.
  • Do mleka na krem maślany możemy dodać ziarenka wanilii. Wyłuskujemy je z przekrojonej na pół (wzdłuż) laski wanilii przy pomocy małej łyżeczki.
  • Tort piętrowy najlepiej wygląda i smakuje po min. 6 godz. w lodówce. Przechowujemy go w dużym kartonie lub specjalnym pojemniku do ciasta.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tort piętrowy – propozycje kremów

W piętrowym torcie mamy aż cztery warstwy słodkiego nadzienia, które wcale nie musi się powtarzać. Poniżej kilka najciekawszych propozycji:

  • chrupka czekoladowa – w kąpieli wodnej roztapiamy mleczną czekoladę, studzimy, a następnie mieszamy z posiekanymi orzechami i prażynkami,
  • krem czekoladowy – przestudzony ganache czekoladowy ubijamy z serkiem mascarpone,
  • krem z bezami – kruszymy bezę i mieszamy ją z kremem śmietankowym,
  • lemon curd – krem cytrynowy przygotowujemy na bazie jogurtu, serka mascarpone, soku z cytryny i białej czekolady.

Tort piętrowy – inne warianty

Tort piętrowy można zrobić także na spodzie brownie lub biszkopcie orzechowym. Taki biszkopt można zrobić całkowicie bez mąki pszennej, więc sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej.

Jeśli mamy ochotę na tort czekoladowy, możemy sięgnąć po tradycyjny przepis na murzynek, a do kremu dodać roztopioną lub drobno pokrojoną gorzką czekoladę.

W piętrowej wersji możemy zrobić także naked cake lub tort z owocami.

Dekoracja do tortu piętrowego

Tort piętrowy sprawdzi się na różne rodzinne okazje, takie jak chrzciny czy pierwsza komunia. Za pomocą dekoracji możemy nawiązać do okoliczności. W przypadku tortów piętrowych świetnie wyglądają ozdoby:

  • z jadalnych kwiatów – do wyboru mamy aksamitkę, bratki, begonię, goździki, chryzantemy, lawendę, nasturcję lub pelargonię. Ważne jest to, aby kwiaty pochodziły ze sprawdzonego źródła lub własnego ogródka, w którym nie stosujemy nawozów chemicznych,
  • z lukru plastycznego – jego głównymi składnikami są cukier puder, glukoza i żelatyna. Z masy cukrowej można wyciąć dowolne kształty lub ulepić przestrzenne figurki na tort,
  • makaroniki – dzięki barwnikom spożywczym przygotujemy je w dowolnych kolorach,
  • bezy – jeśli chcemy, aby przybrały formę rozetek, wystarczy wycisnąć pianę na bezę przez rękaw cukierniczy. Po dodaniu barwników spożywczych również mogą być kolorowe,
  • cukierki lub wafelki czekoladowe – do dekoracji można wykorzystać także gotowe słodycze ze sklepu.

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* i prezent**
Rabat 30%* od 299 złotych i pr... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
Rabat 30%* i prezent**
Online
Stacjonarnie

Rabat 30%* od 299 złotych i prezent** od 499 złotych w salonach Estēe Lauder oraz na www.esteelauder.pl. *Wykluczenia: linia AERIN, Luxury Collection, Re-Nutriv, zestawy, nowości, produkty mini i przecenione. Nie łączy się z innymi rabatami. **Oferta ważna do wyczerpania zapasów. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
Rabat do wykorzystania w sklep... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO2024
Zobacz
+
25% rabatu przy zakupie za min. 279 PLN*
Online
Stacjonarnie

Rabat do wykorzystania w sklepie stacjonarnym Origins w Galerii Krakowskiej oraz na origins.eu. *Rabat nie obejmuje mini produktów i produktów już przecenionych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO2024
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
Specjalnie dla Was przygotowal... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
+
-20% na markowe obuwie i akcesoria!
Online
Stacjonarnie
Specjalnie dla Was przygotowaliśmy niespodziankę w postaci 20% rabatu! Promocja obejmuje cały asortyment z wyłączaniem przecenionych produktów. Niektóre marki mogą być wyłączone a akcji rabatowej. Oferta dostępna na butsklep.pl i w naszym sklepie stacjonarnym. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne