Tort chałwowy z wiśniami

Ocena:

4.45 (202)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Tort chałwowy z wiśniami to warstwowy wypiek nie tylko na specjalne okazje. Wyczuwalna mocna nuta sezamowa świetnie komponuje się z owocami. Całość pięknie wygląda i przepysznie smakuje.

Składniki:

  • jajka  8 szt.

  • cukier puder  440 g

  • mąka  90 g

  • kakao  60 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • masło  410 g

  • bułka tarta  10 g

  • kawa  45 ml

  • woda  300 ml

  • chałwa  400 g

  • konfitura wiśniowa  1 słoik

  • wiśnie z kompotu  200 g

  • gorzka czekolada  50 g

Tort chałwowy z wiśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na biszkopt: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Jajka z cukrem ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i biała, przez ok. 10 min. Mąkę mieszamy z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Połowę ciasta przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy o śr. 26 cm. Pieczemy 30–35 min. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy (ok. 20 min), a następnie wyjmujemy biszkopt z formy.

  • Krok 2:

    Pieczemy drugi biszkopt. Na krem: masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy chałwę, dalej miksujemy, aż otrzymamy jednolitą masę.

  • Krok 3:

    Każdy biszkopt przecinamy na 2 placki (okruszki pozostawiamy do obsypania boków tortu). Na dno tortownicy kładziemy placek, nasączamy go jedną czwartą ilości kawy i rozsmarowujemy jedną czwartą masy chałwowej.

  • Krok 4:

    Wykładamy 1/3 masy wiśniowej. Kładziemy drugi placek i powtarzamy czynności, ostatni blat nasączamy resztą kawy i smarujemy ostatnią częścią masy, pozostawiając trochę na boki tortu. Posmarowane masą boki posypujemy okruszkami z biszkoptu, wierzch dekorujemy startą czekoladą.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2019

Porady

Zobacz też: tort truskawkowo-jogurtowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne