Tort brzoskwiniowy z czekoladą

bardzo delikatny tort

tortyDesery

Czas przygotowania:
70 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 142 głosów)

Składniki:

  • Ciasto
  • 5 jajek
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa
  • 600ml śmietany 30%
  • Cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 gorzka czekolada
  • 3 łyżki żelatyny

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Białka jajek ubić na sztywno, ciągle ubijając dodać cukier, żółtka i olej. Masę jajeczną połączyć z przesianymi mąkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piec ok. 40 minut w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.
  • Brzoskwinie osączyć z zalewy. Zalewę rozcieńczyć przegotowaną wodą i nią nasączyć biszkoptowe krążki. 6-7 połówek brzoskwiń pokroić w kostkę i rozłożyć na spodnim płacie ciasta. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, połączyć z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatyną (warto ją wcześniej namoczyć w zimnej wodzie aby spęczniała). Połowę masy wylać na brzoskwinie, przykryć drugą częścią ciasta. Do pozostałej masy śmietanowej dodać czekoladę, wymieszać i wyłożyć na ciasto. Pozostawić do stężenia, udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy