Tort brzoskwiniowy

Tort urodzinowy kuzyna

tortyDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 196 głosów)

Składniki:

  • 10 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Bita śmietana
  • Galaretka pomarańczowa
  • Brzoskwinie z puszki
  • 3 kostki masła
  • 300 g cukru pudru
  • Wiórki kokosowe
  • Cytryna

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy cukier i żółtka nadal ubijając. Mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia wsypujemy przez sitko i delikatnie mieszamy.
  • Przelać ciasto do tortownicy i piec przez ok. 20 minut w temperaturze 1700C. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przeciąć na 3 krążki.
  • Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie wkrapiamy sok z cytryny( ilość zależy jaką masę chcemy uzyskać, bardziej słodką czy kwaśna)
  • Pierwszy biszkopt smarujemy masą (można posypac drobno pokrojonymi brzoskwiniami) i przykładamy drugim biszkoptem, który znów smarujemy masa. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Boki tortu smarujemy masa i obsypujemy kokosem. Również wierzch tortu smarujemy masą i układamy brzoskwinie pokrojone w plasterki, pociętą galaretkę i robimy kwiatuszki z bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy