tort_balwanek

Tort bałwanek

Ocena:

4.51 (152)

  • 1 godz. 55 min.
  • dla 10 osób
Ten tort upiekłam na 10 urodziny mojego syna. Był zachwycony, nie tylko wyglądem,ale i smakiem.

Składniki:

  • I Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag margaryny
  • jajko
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżki miodu
  • II Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki zwykłej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 2 masła
  • niepełna szklanka cukru

Tort bałwanek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • I Ciasto:
  • Wyrobić ciasto i upiec dwa placki.
  • II Biszkopt:
  • Ubić jak na biszkopt i upiec na złoty kolor.
  • III Masa budyniowa:
  • Masło utrzeć z cukrem. Ugotować budyń. Chłodny budyń połączyć z utartym masłem. Masę podzielić na 3 nierówne części. Do mniejszej z nich dodać sok z utartego buraka. Do kolejnej dodać kakao. A największą część zostawić białą. Przełożyć warstwy tortu. Nożem wykroić kształt bałwanka. Udekorować według uznania.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne