Ten tort upiekłam na 10 urodziny mojego syna. Był zachwycony, nie tylko wyglądem,ale i smakiem.
Składniki:
I Ciasto:
30 dag mąki
15 dag cukru pudru
15 dag margaryny
jajko
łyżeczka sody
2 łyżki miodu
II Biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki zwykłej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
cukier waniliowy
2 masła
niepełna szklanka cukru
Tort bałwanek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
I Ciasto:
Wyrobić ciasto i upiec dwa placki.
II Biszkopt:
Ubić jak na biszkopt i upiec na złoty kolor.
III Masa budyniowa:
Masło utrzeć z cukrem. Ugotować budyń. Chłodny budyń połączyć z utartym masłem. Masę podzielić na 3 nierówne części. Do mniejszej z nich dodać sok z utartego buraka. Do kolejnej dodać kakao. A największą część zostawić białą. Przełożyć warstwy tortu. Nożem wykroić kształt bałwanka. Udekorować według uznania.