torcik_ananasowiec

Torcik "Ananasowiec"

Ocena:

4.53 (154)

  • 2 godz. 30 min.
Smaczne ciasto pod kokosową pierzynką.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżecza proszku do pieczenia
  • łyżka octu
  • szczypta soli
  • Krem ananasowy :
  • - 2 puszki ananasów
  • - 1 kostka masła
  • - 4 żółtka
  • - 2 budynie śmietankowe
  • - 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Warstwa kokosowa:
  • - 4 białka
  • - 1 szklanka cukru
  • - 200g wiórków kokosowych
  • Pończ do nasączenia biszkoptu:
  • - sok z ananasa
  • - 5 łyżek wody
  • - 3 łyżki spirytusu ewentualnie wódki
  • - sok z cytryny

Torcik "ananasowiec" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotowujemy biszkopt:
  • Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodajemy cukier i jeszcze ubijamy ok.5 min.Nastepnie wrzucamy żółtka i ocet .Całość ubijamy na szcztywną jednolita masę.Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką łącząc ze sobą wszystkie składniki.Pieczemy 30 min. w temperaturze 180 stopni.
  • Ciasto kokosowe:
  • Białka ubijamy na sztywno, dodajemy szklankę cukru, wsypujemy wiórki , całość mieszamy i pieczemy w tej samej foremce, w której upieczony był biszkopt.Pieczemy kokos w foremce wyłożoną folią i wysmarowaną tłuszczem w temp.150 stopni ok.30 min.Odrazu po upieczeniu kokosa zdejmujemy z niego folię bo później będzie to utrudnione.
  • Masa ananasowa:
  • Sok z puszek przelać ,ananasy pokroić w drobne cząstki.Ugotować budyń z soku ananasa ( powinno być 0.5 l płynu jeżeli nie mamy tyle soku możemy dolać wody).Od całości soku odlewamy ok. pół szklanki płynu i robimy rozczyn jak na budyń (mieszamy część roztworu z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną).Gotujemy pozostały odlany sok z ananasa i wlewamy nasz rozczyn budyniowy .Mieszamy budyń i gotujemy do zagęszczenia .Odstawiamy i studzimy.
  • Miksujemy masło z żółtkami i zimnym ananasowym budyniem do uzyskania gładkiej jednolitej masy.Do masy wrzucamy pokrojony ananas i mieszamy łyżką aby połączyć oba składniki.
  • Biszkopt kroimy tak aby uzyskać 2 płaty.Spód nasączamy pończem następnie smarujemy połową ananasowej masy ,dalej kładziemy krążek biszkoptu i nasączamy go pończem ,na biszkopt drugą część masy a na wierzch nasz płat kokosowy i torcik gotowy.:)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne