Torcik "ananasowiec" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotowujemy biszkopt:
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodajemy cukier i jeszcze ubijamy ok.5 min.Nastepnie wrzucamy żółtka i ocet .Całość ubijamy na szcztywną jednolita masę.Do ubitych jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką łącząc ze sobą wszystkie składniki.Pieczemy 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Ciasto kokosowe:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy szklankę cukru, wsypujemy wiórki , całość mieszamy i pieczemy w tej samej foremce, w której upieczony był biszkopt.Pieczemy kokos w foremce wyłożoną folią i wysmarowaną tłuszczem w temp.150 stopni ok.30 min.Odrazu po upieczeniu kokosa zdejmujemy z niego folię bo później będzie to utrudnione.
Masa ananasowa:
Sok z puszek przelać ,ananasy pokroić w drobne cząstki.Ugotować budyń z soku ananasa ( powinno być 0.5 l płynu jeżeli nie mamy tyle soku możemy dolać wody).Od całości soku odlewamy ok. pół szklanki płynu i robimy rozczyn jak na budyń (mieszamy część roztworu z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną).Gotujemy pozostały odlany sok z ananasa i wlewamy nasz rozczyn budyniowy .Mieszamy budyń i gotujemy do zagęszczenia .Odstawiamy i studzimy.
Miksujemy masło z żółtkami i zimnym ananasowym budyniem do uzyskania gładkiej jednolitej masy.Do masy wrzucamy pokrojony ananas i mieszamy łyżką aby połączyć oba składniki.
Biszkopt kroimy tak aby uzyskać 2 płaty.Spód nasączamy pończem następnie smarujemy połową ananasowej masy ,dalej kładziemy krążek biszkoptu i nasączamy go pończem ,na biszkopt drugą część masy a na wierzch nasz płat kokosowy i torcik gotowy.:)