Tort ananasowo-kokosowy

Pyszny Tort ananasowo- kokosowy.

tortybiszkoptDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 167 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa ananasowa:
  • 250 g margaryny
  • puszka ananasów
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • Placek kokosowy:
  • 5 białek
  • 200 g wiórków kokosowych
  • szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Biszkopt: z białek ubijamy pianę.Dodajemy cukier i żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej formy. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopni.Wystudzony przekrawamy na pół.
  • Masa: sok z ananasów uzupełniamy wodą do 1/2 litra.Odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy budynie.Resztę soku gotujemy.Gdy zacznie wrzeć, wlewamy rozpuszczone budynie.Mieszamy, aż zgęstnieją.Studzimy.Margarynę ucieramy na puszystą masę.Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle mieszając.Dodajemy pokrojone ananasy i mieszamy.
  • Placek kokosowy: ubijamy na sztywno pianę z białek, dodając powoli cukier. Na koniec wsypujemy wiórki i mieszamy.Wlewamy do wysmarowanej tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika i pieczemy ok.15 minut.
  • Układamy warstwy: połowa biszkoptu, połowa masy, placek kokosowy, druga połowa masy, druga część biszkoptu.Dekorujemy według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy