Tort ananasowo-kokosowy

Pyszny Tort ananasowo- kokosowy.

Dodany przez:

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.8 z 5 głosów)

Składniki

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa ananasowa:
  • 250 g margaryny
  • puszka ananasów
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • Placek kokosowy:
  • 5 białek
  • 200 g wiórków kokosowych
  • szklanka cukru

Przygotowanie

  1. Biszkopt: z białek ubijamy pianę.Dodajemy cukier i żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej formy. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopni.Wystudzony przekrawamy na pół.
  2. Masa: sok z ananasów uzupełniamy wodą do 1/2 litra.Odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy budynie.Resztę soku gotujemy.Gdy zacznie wrzeć, wlewamy rozpuszczone budynie.Mieszamy, aż zgęstnieją.Studzimy.Margarynę ucieramy na puszystą masę.Dodajemy po łyżce zimnego budyniu, ciągle mieszając.Dodajemy pokrojone ananasy i mieszamy.
  3. Placek kokosowy: ubijamy na sztywno pianę z białek, dodając powoli cukier. Na koniec wsypujemy wiórki i mieszamy.Wlewamy do wysmarowanej tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika i pieczemy ok.15 minut.
  4. Układamy warstwy: połowa biszkoptu, połowa masy, placek kokosowy, druga połowa masy, druga część biszkoptu.Dekorujemy według uznania.
deser biszkopt masa ananasowa placek kokosowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze