Torcik serowo - owocowy

pyszny serowy deser w dużą ilością owoców i galaretką

tortyDeserygalaretki

Czas przygotowania:
360 min.
Kalorie:
0.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.57 z 181 głosów)

Składniki:

  • 1 kg sera białego, mielonego, może być w wiaderku,
  • 1 czubata szkl. cukru,
  • 3 jajka,
  • 7 łyżeczek żelatyny,
  • kilka kropli esencji waniliowej,
  • 1 op. galaretki brzoskwiniowej,
  • 1 op. galaretki cytrynowej,
  • ok. 15-20 dkg malin,
  • ok. 20 dkg wiśni + 3 łyżki cukru,
  • ok. 15-20 dkg borówki amerykańskiej
  • 1/2 szkl. posiekanego ananasa konserwowego
  • ok. 100 g okrągłych biszkoptów,

Kroki wykonania:

  • Galaretki rozpuściłam, każdą oddzielnie w 1 i 3/4 szkl. gorącej wody. Owoce opłukałam i dobrze osączyłam. Wiśnie wydrylowałam i zasypałam 3 łyżkami cukru, odstawiłam na 30 min.. Biszkopty wyłożyłam na dno tortownicy (28cm średnicy) tak żeby lekko na siebie zachodziły, skropiłam je 1/3-1/2 płynnej galaretki cytrynowej. Resztę galaretki cytrynowej zmieszałam z sokiem, który wyciekł z wiśni i odstawiłam do lodówki aby stężała. Żelatynę zalałam ok. 1/2 szkl. zimnej wody aby napęczniała a potem wstawiłam kubeczek do gorącej wody i mieszałam aż żelatyna całkiem się rozpuściła. Jaja umyłam i sparzyłam wrzątkiem. Wybiłam do miski, dodałam cukier i utarłam na prawie białą puszystą masę. Dodałam ser i wanilię, wymieszałam dokładnie. Cały czas mieszając wlewałam ciepłą żelatynę. Dodałam m/w połowę, może mniej, owoców (bez ananasa) lekko przemieszałam. Masę wylałam na biszkopty i wstawiłam tortownicę do lodówki. Kiedy masa lekko stężała wyłożyłam na wierzch resztę owoców i zalałam je tężejącą galaretką brzoskwiniową, wstawiłam całość do lodówki. Kiedy wierzch zaczął krzepnąć wyłożyłam na niego "rozkruszoną" widelcem zastygniętą galaretkę cytrynową. Torcik stał w lodówce przez noc żeby dobrze zastygł.

Kalorie: 0.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy