Torcik rabarbarowo – serowy z bitą śmietaną i truskawkami

Lekki torcik biszkoptowy z rabarbarem i serem

tortyDesery

Czas przygotowania:
50 min.
Kalorie:
100.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 183 głosów)

Składniki:

  • Składniki :
  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wody
  • Masa :
  • - ser biały dwukrotnie mielony - 200 g
  • - kokos - 4 łyżki
  • - rabarbar - 200 g
  • - cukier puder - 6 łyżek
  • - laska wanilii - 1 szt
  • Dodatkowo :
  • - śmietana 36 % - 250 ml
  • - truskawki - 200 g

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Sposób przyrządzenia:
  • Biszkopt:
  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę powoli dosypując cukier.
  • Gdy białka będą ubite powoli, po jednej łyżce dodajemy żółtka rozkręcone wcześniej z łyżeczką wody.
  • Na koniec również porcjami wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • Całość miksujemy ok. 15 minut.
  • Wylewamy ciasto na małą tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
  • Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na 2 blaty.
  • Masa :
  • Ser biały mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru i podprażonymi wiórkami kokosowymi.
  • Dodajemy ziarenka wydrążone z laski wanilii.
  • Rabarbar kroimy w drobną kostkę.
  • Dosypujemy resztę cukru i gotujemy aż powstanie mus.
  • Całośc:
  • Wystudzony biszkopt smarujemy masą serową.
  • Układamy kilka pokrojonych truskawek.
  • Przykrywamy musem rabarbarowym i jeszcze jedną warstwą sera.
  • Przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
  • Odstawiamy do lodówki do przegryzienia na ok. 1,5 godziny,
  • Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną 36% i truskawkami.

Kalorie: 100.00

Porady

Wypróbuj więcej przepisów na ciasto z rabarbarem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy