Tiramisu'

Najbardziej znany włoski deser

Deserybiszkopty

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 199 głosów)

Składniki:

  • 750 g sera mascarpone (sugeruję kupowanie oryginalnego włoskiego) . Tak, aż tyle bo lubimy duuuużo masy )
  • 4 bardzo, bardzo swieże jajka
  • biszkopty (2 paczki podłużnych, najzwyklejszych jakie są na rynku..
  • 3 łyżki cukru
  • Kakao
  • Sporo mocnej kawy, NIE rozpuszczalnej, bo zepsuje smak. Tym razem zrobiłam z kawą bezkofeinową, żeby córka mogła bezkarnie jeść
  • kieliszek likieru (ja lubię Amaro Montenegro, ale może być likier kawowy, ew. cognac lub coś podobnego)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zaparzyć kawę. Przestudzić co by sobie paluchów nie poparzyć.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i delikatnie mieszać aż całość się połączy. Dodać kieliszek likieru.
  • Ubić pianę z białek i połączyć z masa serową, bardzo delikatnie wmieszać.
  • Biszkopty maczać w kawie (zanurzać dosłownie na chwileczkę, żeby za bardzo nie nasiąkły) Biszkopty układać w misie lub w pucharkach. Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser.
  • Całość posypać kakao przesianym przez sitko.
  • Tiramisu' nie powinno mieć wiele warstw, bo się rozleje; najlepiej cztery: 2 razy biszkopty, 2 razy masa.
  • Całość wstawić do lodówki - niech się składanki przegryzą. Kilka godzin powinno postać. Naprawdę powinno.
  • Słowo..

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy