Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.42 (201)
Tiramisu truskawkowe to jedna z ciekawych wariacji na temat włoskiego, tradycyjnego deseru. Mus truskawkowy nadaje mu lekkiego i orzeźwiającego charakteru. Przepis na tiramisu truskawkowe z mascarpone nie wymaga pieczenia. Świetnie sprawdzi się latem, kiedy to mamy sezon na truskawki. Przepis ten możemy dowolnie modyfikować, dodając do niego swoje ulubione owoce.
wiórki kokosowe 50 g
biała czekolada 50 g
śmietana kremówka 130 g
mascarpone 500 g
cytryna 0.5 szt.
truskawki 500 g
sok pomarańczowy 50 ml
likier kokosowy 50 ml
esencja waniliowa 2 ml
Przepis na tiramisu truskawkowe zaczynamy od prażenia wiórek kokosowych na suchej patelni, następnie truskawki czyścimy i miksujemy je z dodatkiem soku z pomarańczy i malibu. W dalszej kolejności ucieramy serek mascarpone z cukrem, sokiem z cytryny i olejkiem wanilinowy, a czekoladę siekamy. Potem ubijamy śmietanę kremówkę, mieszamy z czekoladą, wiórkami kokosowymi i wcześniej wyrobioną masą mascarpone. Gdy śmietana jest już sztywna, dodajemy resztę truskawek pokrojonych w plasterki (część odkładamy do dekoracji).
iStock
Kolejnym krokiem w przepisie na tiramisu truskawkowe jest wyłożenie ceramicznej formy folią i ułożenie w niej biszkoptów (jeden przy drugim), następnie smarujemy je połową zmiksowanego sosu z truskawek i połową masy mascarpone. Potem ponownie nakładamy biszkopty, sos i mascarpone. Całość wygładzamy, przykrywamy folią i mrozimy przez ok. 3 godziny. Przed podaniem wierzch dekorujemy odłożonymi plasterkami truskawek, i posypujemy resztą wiórków kokosowych.
iStock
Porady
- Jeśli chcemy zrobić tiramisu truskawkowe, a nie mamy w domu malibu, to możemy użyć likieru pomarańczowego.
- Zamiast świeżych truskawek do tiramisu możemy wykorzystać również mrożone owoce lub konfiturę truskawkową.
- Wierzch naszego tiramisu truskawkowego możemy ozdobić w dowolny sposób – my proponujemy świeże truskawki i wiórki kokosowe, ale możemy użyć również cukier puder czy startą czekoladę (świetnie sprawdzi się biała).
- Nasz przepis na tiramisu truskawkowe możemy nieco zmodyfikować i uprzednio nasączyć biszkopty w musie truskawkowym.
- Przed podaniem należy przechowywać deser co najmniej 3 godziny w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Najlepiej jednak smakuje na drugi dzień.
Tiramisu truskawkowe to orzeźwiająca propozycja deseru, który najlepiej sprawdzi się latem, kiedy to przypada sezon na truskawki – są one wówczas najsmaczniejsze i mają najwięcej wartości odżywczych.
Zobacz też: Bazyliowy tort z truskawkami
Sposób podania tiramisu truskawkowego uzależniony jest od naszych preferencji. Ciekawym pomysłem jest podanie tego deseru w pucharkach – wówczas prezentuje się on bardzo elegancko. Taka forma podania świetnie sprawdzi się na imprezach, przyjęciach rodzinnych na świeżym powietrzu. Tiramisu truskawkowe możemy przygotować również w szklankach czy w kieliszkach.
20% rabatu na wszystkie produkty nieprzecenione z wyłączeniem marki HKliving. Oferta dostępna na dutchhouse.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 389,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 311,99 zł.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 150 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.calzedonia.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania), Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.