Tiramisu z owocam leśnymi

Tiramisu jest samo w sobie pysznym deserem, ale owoce leśne dodają mu nowego smaku.

CiastaDeserytiramisu

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 171 głosów)

Składniki:

  • 500 g sera mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok. 400 g owoców leśnych
  • 3 jajka
  • duża paczka biszkoptów
  • ewentualnie wiśniówka
  • płatki migdałowe

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Rozdzielić żółtka i białka. Żółtka utrzeć w mikserze z cukrem, następnie powoli dodawać ser mascarpone do uzyskania jednolitej masy. Z białek ubić pianę i wymieszać delikatnie z tą masą. Owoce wrzucić do garnka, posłodzić, wlać szklankę wody i zagotować (można dodać trochę wiśniówki). Odcedzić owoce a powstały kompot użyć do namoczenia biszkoptów (delikatnie zamoczyć z jednej strony). Płatki migdałowe uprażyć na małym ogniu często mieszając.
  • Składniki ułożyć w warstwy:
  • -namoczone biszkopty
  • -ser
  • -namoczone biszkopty
  • -owoce
  • -ser
  • -ewentualnie dodatkowa warstwa owoców
  • -uprażone migdały.
  • SMACZNEGO!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy