Tiramisu

Przesmaczny deser na szczególne okazję.

Deserybiszkopty

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 169 głosów)

Składniki:

  • 50 dag mascarpone
  • 6 żółtek
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • około 20 biszkoptów "kocie języczki"
  • 4 łyżki amaretto (można zastąpić innym alkoholem np.brandy lub koniak)
  • 1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i wystudzonej
  • 2 łyżki naturalnego kakao

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Żóltka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem pudrem aż uzyskają lekko białawą barwę.Wsypujemy serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijamy mikserem do gładkiej konsystencji.
  • Do zaparzonej mocnej kawy dodajemy amaretto.
  • Biszkopty zanurzamy w przestudzonej kawie na 2 sekundy i lekko nimi potrząsamy usuwając nadmiar płynu.Namoczone "kocie języczki" układamy w płaskim naczyniu tak aby przykryć spód,następnie wylewamy połowę masy na biszkopty.Na krem wykładamy dalszą cześć namoczonych w kawie biszkoptów poczym zalewamy je pozostałą częscią serka mascarpone.
  • Jeżeli mamy mniejsze naczynie możemy uzyskać większą liczbę warstw.
  • Zawsze na górnej warstwie jest masa.
  • Naczynie owijamy folią spożywczą i wstawiamy na co najmniej 4 godz. do lodówki.Lepszy efekt uzyskamy wstawiając Tiramisu na całą noc do schłodzenia.
  • Żeby ciasto dobrze sie kroiło zanurzamy nóż w gorącej wodzie.Pokrojone porcję ciasta przed podaniem posypujemy kakao.
  • SMACZNEGO

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy