Tiramisu

Przesmaczny deser na szczególne okazję.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 50 dag mascarpone
  • 6 żółtek
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • około 20 biszkoptów "kocie języczki"
  • 4 łyżki amaretto (można zastąpić innym alkoholem np.brandy lub koniak)
  • 1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i wystudzonej
  • 2 łyżki naturalnego kakao

Przygotowanie

  1. Żóltka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem pudrem aż uzyskają lekko białawą barwę.Wsypujemy serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijamy mikserem do gładkiej konsystencji.
  2. Do zaparzonej mocnej kawy dodajemy amaretto.
  3. Biszkopty zanurzamy w przestudzonej kawie na 2 sekundy i lekko nimi potrząsamy usuwając nadmiar płynu.Namoczone "kocie języczki" układamy w płaskim naczyniu tak aby przykryć spód,następnie wylewamy połowę masy na biszkopty.Na krem wykładamy dalszą cześć namoczonych w kawie biszkoptów poczym zalewamy je pozostałą częscią serka mascarpone.
  4. Jeżeli mamy mniejsze naczynie możemy uzyskać większą liczbę warstw.
  5. Zawsze na górnej warstwie jest masa.
  6. Naczynie owijamy folią spożywczą i wstawiamy na co najmniej 4 godz. do lodówki.Lepszy efekt uzyskamy wstawiając Tiramisu na całą noc do schłodzenia.
  7. Żeby ciasto dobrze sie kroiło zanurzamy nóż w gorącej wodzie.Pokrojone porcję ciasta przed podaniem posypujemy kakao.
  8. SMACZNEGO
kawa mascarpone deser biszkopty amaretto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze