Terrina z pangi

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 6 godzin Porcja: 270 kcal Składniki na 6 porcji

Dodany przez:

Terrina z pangi

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
270 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1 opakowanie śmietanki
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka
  • posiekanego koperku
  • łyżka soku cytrynowego
  • łyżka posiekanych kaparów
  • łyżeczka żelatyny
  • 10 dag śmietany
  • 30 dag plastrów wędzonego łososia
  • 2 mrożone filety z pangi (ok. 40 dag)
  • 2 łyżeczki Przyprawy do ryb PRYMAT
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • cebula
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 2 cytryny
  • mieszana sałata
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, przekroić na pół. Pangę rozmrozić. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przyprawą do ryb. Gotować do miękkości w bulionie (ok. 15 min), z zielem angielskim, listkiem laurowym i cebulą. Wyjąć z bulionu, osączyć, wystudzić i rozdrobnić.
  2. Śmietankę połączyć z musztardą, majonezem, sokiem cytrynowym, kaparami i koperkiem, dodać pangę, doprawić pieprzem i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach bulionu, dodać do masy rybnej wraz ze śmietaną.
  3. Formę do terriny wyłożyć folią spożywczą. Na folii ułożyć połowę plastrów łososia. Wyłożyć masę rybną, przykryć pozostałymi łososiem, zawinąć folię. Odstawić na 6 godz. do lodówki.
  4. Cytryny pokroić w ósemki. Przed podaniem usunąć folię, przybrać terrinę sałatą i cytryną.
ryby Boże Narodzenie ryba przekąska kolacja przystawka wędzony łosoś terrina z pangi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy