Terrina z pangi

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 6 godzin Porcja: 270 kcal Składniki na 6 porcji

rybaPrzystawkiPrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
270 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.58 z 164 głosów)

Składniki:

  • 1 opakowanie śmietanki
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżka
  • posiekanego koperku
  • łyżka soku cytrynowego
  • łyżka posiekanych kaparów
  • łyżeczka żelatyny
  • 10 dag śmietany
  • 30 dag plastrów wędzonego łososia
  • 2 mrożone filety z pangi (ok. 40 dag)
  • 2 łyżeczki Przyprawy do ryb PRYMAT
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • cebula
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 2 cytryny
  • mieszana sałata
  • świeżo mielony pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Cebulę obrać, przekroić na pół. Pangę rozmrozić. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przyprawą do ryb. Gotować do miękkości w bulionie (ok. 15 min), z zielem angielskim, listkiem laurowym i cebulą. Wyjąć z bulionu, osączyć, wystudzić i rozdrobnić.
  • Śmietankę połączyć z musztardą, majonezem, sokiem cytrynowym, kaparami i koperkiem, dodać pangę, doprawić pieprzem i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach bulionu, dodać do masy rybnej wraz ze śmietaną.
  • Formę do terriny wyłożyć folią spożywczą. Na folii ułożyć połowę plastrów łososia. Wyłożyć masę rybną, przykryć pozostałymi łososiem, zawinąć folię. Odstawić na 6 godz. do lodówki.
  • Cytryny pokroić w ósemki. Przed podaniem usunąć folię, przybrać terrinę sałatą i cytryną.

Kalorie: 270

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy