Terrina z łososia

To danie wygląda jak łososiowe ciasto. Połączenie wyrazistego łososia z delikatnym mascarpone to dobry wybór!

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 30 dag wędzonego łososia w plastrach
  • 1/2 kg mascarpone
  • 1/2 kg mielonego twarogu
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • 150 ml kremówki 30%
  • pęczek koperku
  • szczypiorek i cytryna do dekoracji

Przygotowanie

  1. Żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody. Gdy spęcznieje, dolewamy kolejne 4 łyżki i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Małą tortownicę wylepiamy folią spożywczą oraz plastrami łososia. Mascarpone łączymy z twarogiem, sokiem z cytryny, przyprawami, ubitą kremówką oraz z wystudzoną żelatyną.
  2. Przygotowaną masę układamy warstwami w niewielkiej tortownicy, przekładamy pozostałymi kawałkami łososia, drobno pokrojonym koperkiem. Odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i cząstkami cytryny.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Wskazówki

Zobacz też: Łosoś z jarmużem, sezamem i imbirem

mascarpone łosoś przystawka terrina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy