Terrina z grillowanych warzyw

Przygotowanie: 15 minut Oczekiwanie: 2- 3 godziny Grillowanie: 20 minut Porcja: 150 kcal

Dodany przez:

Terrina z grillowanych warzyw

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
150 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 czerwone i 3 żółte papryki
  • 4 duże czerwone cebule
  • 4 bakłażany
  • 4 cukinie
  • gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • łyżka przyprawy Grill pikantny PRYMAT
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Warzywa umyć. Papryki oczyścić. Cebule obrać i pokroić na grube plastry. Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry grubości 1 cm. Cukinie pokroić na cienkie plastry. Wszystkie warzywa posmarować olejem, oprószyć przyprawą do grilla pikantną i grillować 20 min z obu stron.
  2. ■ Formę posmarować oliwą. Włożyć do niej gałązkę rozmarynu, na niej ułożyć warzywa. Pomiędzy warzywami kłaść 1–2 plasterki czosnku i rozmaryn, przyprawić solą i pieprzem, polać oliwą. Przygnieść dłońmi. Na wierzchu położyć gałązkę rozmarynu. Przykryć przezroczystą folią. Na folii położyć coś obciążającego (duże ziemniaki lub jabłka) i terrinę włożyć na 2 godziny do lodówki.
  3. ■ Podawać pokrojoną na plastry jako dodatek do mięsa i ryb.
warzywa cukinia Papryka bakłażan terrina grillowane warzywa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze