Tęczowe domowe chipsy

Chrupiące i kolorowe, domowe chipsy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 194 głosów)


Składniki:

  • kilka kolorowych kartofli
  • garść listków szałwii
  • 1/2–1 l masła klarowanego lub oleju rzepakowego do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • papryka w proszku lub wędzona

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Tęczowe domowe chipsy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kartofle dokładnie szorujemy
  • kroimy w jak najcieńsze plasterki (najlepiej za pomocą mandoliny).
  • Osuszamy papierowymi ręcznikami i wrzucamy na głęboki gorący tłuszcz razem z listkami szałwii (należy uważać
  • aby oddzielić liście przed dodaniem do oleju). Podczas smażenia często mieszamy.
  • Osączamy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  • Oprószamy obficie przyprawami i podajemy na ciepło.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016

Porady

Zobacz także: bataty na surowo - prosty pomysł na zdrowe chipsy

Polecamy też: barwniki spożywcze - co warto o nich wiedzieć

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy