Tęczowa papryka

Przygotowanie: 20 min Zapiekanie: 10 minut Porcja: 400 kcal

Przekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
400 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 154 głosów)

Składniki:

  • 8 różnokolorowych strąków papryki
  • 3 jajka
  • 5 łyżek posiekanej natki
  • 60 dag serka mascarpone (lub tłustego białego sera)
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Papryki umyć, odciąć wierzchy z łodygą. Wnętrze każdego strąka oczyścić z pestek i białych błonek, nie naruszając ścianek. Żółtka oddzielić od białek. Serek utrzeć z żółtkami i śmietaną na jednolitą masę, podzielić na 3 porcje, przyprawić solą.
  • Pierwszą część serka odłożyć. Drugą wymieszać z koncentratem pomidorowym, przyprawić papryką i chili. Trzecią część masy serowej wymieszać z natką.
  • Z białek ubić pianę. Po porcji kłaść do każdego rodzaju serka, wymieszać.
  • Strąki papryki napełniać po kolei masą serową zieloną, żółtą i czerwoną. Papryki przykryć odkrojonymi wierzchami, posmarować oliwą, ustawić na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać przez 10 minut w temperaturze 180 st. C.

Kalorie: 400

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 80 min.
Tęczowa Maja
tani i wyszukany

ola83

Tęczowa Maja