Tęczowa papryka

Przygotowanie: 20 min Zapiekanie: 10 minut Porcja: 400 kcal

Dodany przez:

Tęczowa papryka

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
400 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 8 różnokolorowych strąków papryki
  • 3 jajka
  • 5 łyżek posiekanej natki
  • 60 dag serka mascarpone (lub tłustego białego sera)
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Przygotowanie

  1. Papryki umyć, odciąć wierzchy z łodygą. Wnętrze każdego strąka oczyścić z pestek i białych błonek, nie naruszając ścianek. Żółtka oddzielić od białek. Serek utrzeć z żółtkami i śmietaną na jednolitą masę, podzielić na 3 porcje, przyprawić solą.
  2. Pierwszą część serka odłożyć. Drugą wymieszać z koncentratem pomidorowym, przyprawić papryką i chili. Trzecią część masy serowej wymieszać z natką.
  3. Z białek ubić pianę. Po porcji kłaść do każdego rodzaju serka, wymieszać.
  4. Strąki papryki napełniać po kolei masą serową zieloną, żółtą i czerwoną. Papryki przykryć odkrojonymi wierzchami, posmarować oliwą, ustawić na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać przez 10 minut w temperaturze 180 st. C.
przekąski mascarpone przekąska zapiekana papryka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy