Tęcza

Przepyszny deserek, który rozpływa się w ustach.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 30 dag podłużnych biszkoptów
  • 2 galaretki różnego koloru
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 0,5 kg serka homogenizowanego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • -----------------------------------
  • Jeżeli zamiast serka homogenizowanego użyjemy serka waniliowego, to nie dodajemy już cukru pudru

Przygotowanie

  1. Przygotować galaretki wg wskazań na opakowaniu, rozpuszczając każdą osobno w 400 ml wody. Ostudzić.
  2. Śmietanę ubić, dodać serek i cukier, delikatnie wymieszać.
  3. Żelatynę zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą (ok. 1/3 szklanki wody). Wymieszać i odstawić do napęcznienia. Dodać do masy śmietanowo-serowej.
  4. Przygotować podłużną formę i wyłożyć ją folią spożywczą lub zastosować tortownicę. Na spodzie układać biszkopty namoczone w pierwszej gęstniejącej galaretce. Dolną warstwę zalać masą serową, a na niej ułożyć drugą warstwę biszkoptów namaczanych w drugiej galaretce i ponownie wyłożyć masę serową. Wierzch można udekorować pozostałą galaretką i owocami.
  5. SMACZNEGO!
deser galaretka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze