Artur Rogalski
4.48 (191)
Tatar wołowy, czyli befsztyk tatarski, ma wielu zagorzałych wielbicieli. To przede wszystkim kruche mięso (najczęściej polędwica) posiekane w drobne kąski i wymieszane z przyprawami. Podaje się je z żółtkiem i kwaskowymi dodatkami, takimi jak marynowane grzybki, ogórek kiszony i kapary. Wyrazisty smak zapewniają też cebulka i musztarda, które można wymieszać z przystawką lub położyć obok. Podpowiadamy, jak zrobić tatar wołowy, który zniknie z talerza w mgnieniu oka.
wołowina 250 g
olej 15 ml
woda 30 ml
sól 3 g
pieprz 3 g
cebula 50 g
czerwona cebula 50 g
kiszone ogórki 100 g
grzybki marynowane 60 g
kapary 15 g
musztarda 20 g
żółtko 2 szt.
kromka chleba 2 szt.
Przygotowanie mięsa: przekładamy je z lodówki do zamrażarki na minimum 15 minut. Dzięki temu stężeje i o wiele łatwiej będzie je posiekać. Najlepsze mięso na tatar to polędwica wołowa. Ma niewielką ilość białej tkanki łącznej i tłuszczu, dzięki czemu jest krucha i delikatna w smaku. Opcjonalnie można wykorzystać ligawę lub rostbef. Tatar z polędwicy wołowej najlepiej przyrządzić w dniu zakupu mięsa, żeby było świeże i nie straciło koloru.
Tatar wołowy: za pomocą ostrego noża kroimy mięso w cienkie plastry, potem w paski, a następnie w drobną kostkę. Nie pracujmy nad nim zbyt długo, żeby nie powstała papka. Siekanie wołowiny ma tę zaletę, że w gotowej przekąsce wyczuwalna jest jej struktura, ale w ostateczności można ją też przepuścić przez maszynkę. Dodajemy do mięsa olej (rzepakowy lub słonecznikowy) lub oliwę, zimną wodę oraz sól i świeżo zmielony pieprz. Przepis na tatar wołowy można też wzbogacić mieszaną przyprawową typu maggi, sos sojowy lub worcestershire. Mieszamy.
Dodatki: sparzamy skorupkę jajek. Rozbijamy je i oddzielamy żółtka od białek. Jeśli obawiamy się jedzenia ich na surowo, możemy wykorzystać żółtko z jajka na miękko. Elegancko będzie się prezentować także jajko przepiórcze, zwłaszcza jeśli zamierzamy podzielić tatar na mniejsze porcje. Ogórki kiszone i dwa rodzaje cebuli siekamy w kosteczkę. Grzyby w occie kroimy w mniejsze kawałki, jeśli jest taka potrzeba. Sprawdzą się dowolne okazy, zarówno podgrzybki, gąski lub maślaki, jak i kurki lub pieczarki.
Podanie: układamy porcję mięsa na środku dużego talerza. Formujemy ją w dysk, najlepiej wewnątrz okrągłej foremki/wykrawaczki. Na wierzchu umieszczamy żółtko. Oprószamy tatar gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dookoła układamy dodatki: marynowane grzyby, ogórek kiszony, cebulę i kapary. Serwujemy z musztardą i świeżym pieczywem. Możemy udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podajemy od razu po przyrządzeniu, inaczej wołowina się utleni i straci swoją karminową czerwień.
Rabat 30% na nowoczesne meble, lampy i dodatki do Twojego domu. Oferta nie łączy się z innymi akcjami promocyjnymi. Promocja dostępna na kare24.pl. Szczegóły na stronie.
Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.
Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł
Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł
Rabat 20% na produkty do pielęgnacji twarzy skłonnej do niedoskonałości. Oferta obejmuje wybrane produkty z linii Calendula, Clearly Corrective oraz Anti-Blemish. Rabat dostępny w sklepach stacjonarnych i na kiehls.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Wprowadź kod na stronie www.topsecret.pl/ona lub pokaż go w jednym z ponad 100 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat 20% na cały asortyment dostępny na naoko-store.pl, w butiku w Poznaniu (Posnania), Warszawie (Elektrownia Powiśle) oraz Łodzi (Manufaktura). Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.