Tatar z Wędzonego Łososia z Sosem Vinaigrette

Łosoś smakuje świetnie upieczony w folii, z grilla, smażony, ugotowany, a nawet w formie surowej, jako tatar i to jest moja dzisiejsza propozycja.

tatar

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 163 głosów)

Składniki:

  • 250 g łososia (wędzony na zimno / pokroić w kostkę)
  • 2 łyżki kaparów (posiekać na cząstki)
  • 1 średni ogórek (kiszony / pokroić w kostkę)
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego (jasny)
  • 1 awokado (obrać / pokroić w kostkę)
  • sok z 1/2 cytryny (niekoniecznie!)
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 pęczek koperku (posiekać)
  • przyprawy: sól / świeżo mielony pieprz
  • SOS VINAIGRETTE
  • 8 łyżek oliwy (extra vergine)
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku ( przeciśniąć przez praskę)
  • 1 płaska łyżeczka musztardy (dijońska)
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • przyprawy: sól / czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ► SOS VINAIGRETTE: musztardę, ocet, czosnek i miód połączyć ze sobą, dodać szczyptę soli i przyprawić pieprzem. Następnie, cały czas energicznie mieszając trzepaczką do sosów, powoli wlewać oliwę. Sos będzie gotowy, gdy osiągnie konsystencję emulsji. Wstawić go w lodówki, w zamkniętym słoiku. Sos lubi się rozwarstwiać, dlatego przed każdym użyciem dokładnie go wymieszać.
  • ► Łosoś, ogórek, kapary, część awokado (skropionego sokiem z cytryny niekoniecznie), sos vinaigrette i koperek z sobą połączyć i przyprawić szczyptą soli i pieprzem. Następnie dodać śmietanę i bardzo delikatnie ze sobą wymieszać. Tak przygotowanym tatarem napełnić obręcze ułożone na talerzu. Po usunięciu ich, udekorować tatar pozostałą częścią pokrojonego awokado.

Porady

Zobacz też przepis na: tatar wołowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy