Tatar z łososia

Rybny tatar z awokado i kiełkami - bardzo smaczny.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.6 z 5 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 50 dag wędzonego łososia
  • 2 szalotki
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 garście kiełków (rzodkiewek, ciecierzycy, buraczków, soi, fasoli i słonecznika)
  • 2 awokado
  • sól

Przygotowanie

  1. Łososia drobno siekamy.
  2. Szalotki obieramy i drobno siekamy.
  3. Sos sojowy, sok z cytryny i pieprz mieszamy.
  4. Połowę tak przygotowanego sosu dodajemy do posiekanego łososia.
  5. Dosypujemy szalotkę i połowę kiełków, mieszamy.
  6. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  7. Skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru i oprószamy solą.
  8. W obręczy spożywczej na talerzu układamy warstwę łososia, następnie awokado i ponownie łososia.
  9. Dekorujemy resztą kiełków, całość polewamy pozostałym sosem.

Wskazówki

Kiełki roślin strączkowych: np. fasoli, ciecierzycy czy soi, warto przed jedzeniem sparzyć, ponieważ zupełnie surowe są gorzkawe w smaku.

Zobacz też przepis na: tatar wołowy

ryby łosoś tatar
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze