Tatar z łososia

Rybny tatar z awokado i kiełkami - bardzo smaczny.

tatar

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 179 głosów)

Składniki:

  • 50 dag wędzonego łososia
  • 2 szalotki
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • 4 garście kiełków (rzodkiewek, ciecierzycy, buraczków, soi, fasoli i słonecznika)
  • 2 awokado
  • sól

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Łososia drobno siekamy.
  • Szalotki obieramy i drobno siekamy.
  • Sos sojowy, sok z cytryny i pieprz mieszamy.
  • Połowę tak przygotowanego sosu dodajemy do posiekanego łososia.
  • Dosypujemy szalotkę i połowę kiełków, mieszamy.
  • Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  • Skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru i oprószamy solą.
  • W obręczy spożywczej na talerzu układamy warstwę łososia, następnie awokado i ponownie łososia.
  • Dekorujemy resztą kiełków, całość polewamy pozostałym sosem.

Porady

Kiełki roślin strączkowych: np. fasoli, ciecierzycy czy soi, warto przed jedzeniem sparzyć, ponieważ zupełnie surowe są gorzkawe w smaku.

Zobacz też przepis na: tatar wołowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy