Artur Rogalski
4.48 (191)
Tatar wołowy, czyli befsztyk tatarski, ma wielu zagorzałych wielbicieli. To przede wszystkim kruche mięso (najczęściej polędwica) posiekane w drobne kąski i wymieszane z przyprawami. Podaje się je z żółtkiem i kwaskowymi dodatkami, takimi jak marynowane grzybki, ogórek kiszony i kapary. Wyrazisty smak zapewniają też cebulka i musztarda, które można wymieszać z przystawką lub położyć obok. Podpowiadamy, jak zrobić tatar wołowy, który zniknie z talerza w mgnieniu oka.
wołowina 250 g
olej 15 ml
woda 30 ml
sól 3 g
pieprz 3 g
cebula 50 g
czerwona cebula 50 g
kiszone ogórki 100 g
grzybki marynowane 60 g
kapary 15 g
musztarda 20 g
żółtko 2 szt.
kromka chleba 2 szt.
Przygotowanie mięsa: przekładamy je z lodówki do zamrażarki na minimum 15 minut. Dzięki temu stężeje i o wiele łatwiej będzie je posiekać. Najlepsze mięso na tatar to polędwica wołowa. Ma niewielką ilość białej tkanki łącznej i tłuszczu, dzięki czemu jest krucha i delikatna w smaku. Opcjonalnie można wykorzystać ligawę lub rostbef. Tatar z polędwicy wołowej najlepiej przyrządzić w dniu zakupu mięsa, żeby było świeże i nie straciło koloru.
Tatar wołowy: za pomocą ostrego noża kroimy mięso w cienkie plastry, potem w paski, a następnie w drobną kostkę. Nie pracujmy nad nim zbyt długo, żeby nie powstała papka. Siekanie wołowiny ma tę zaletę, że w gotowej przekąsce wyczuwalna jest jej struktura, ale w ostateczności można ją też przepuścić przez maszynkę. Dodajemy do mięsa olej (rzepakowy lub słonecznikowy) lub oliwę, zimną wodę oraz sól i świeżo zmielony pieprz. Przepis na tatar wołowy można też wzbogacić mieszaną przyprawową typu maggi, sos sojowy lub worcestershire. Mieszamy.
Dodatki: sparzamy skorupkę jajek. Rozbijamy je i oddzielamy żółtka od białek. Jeśli obawiamy się jedzenia ich na surowo, możemy wykorzystać żółtko z jajka na miękko. Elegancko będzie się prezentować także jajko przepiórcze, zwłaszcza jeśli zamierzamy podzielić tatar na mniejsze porcje. Ogórki kiszone i dwa rodzaje cebuli siekamy w kosteczkę. Grzyby w occie kroimy w mniejsze kawałki, jeśli jest taka potrzeba. Sprawdzą się dowolne okazy, zarówno podgrzybki, gąski lub maślaki, jak i kurki lub pieczarki.
Podanie: układamy porcję mięsa na środku dużego talerza. Formujemy ją w dysk, najlepiej wewnątrz okrągłej foremki/wykrawaczki. Na wierzchu umieszczamy żółtko. Oprószamy tatar gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dookoła układamy dodatki: marynowane grzyby, ogórek kiszony, cebulę i kapary. Serwujemy z musztardą i świeżym pieczywem. Możemy udekorować natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podajemy od razu po przyrządzeniu, inaczej wołowina się utleni i straci swoją karminową czerwień.
Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł
Rabat do -40% na wszystkie buty i torebki z kodem: ZAKUPY. Oferta dostępna sklep.carinii.com.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 649 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 519,20 zł
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.