Tartaletki z jeżynami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ 2 jajka zmiksować z cukrem pudrem. Dodać mąkę, masło i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, chłodzić w lodówce przez godzinę. Rozwałkować, wylepić nim 8 natłuszczonych foremek na tartaletki. Na wierzchu każdej ułożyć krążek papieru i obciążyć ziarnami grochu (dzięki temu podczas pieczenia nie wybrzuszą się). Piec 15 min w temperaturze 180˚C. Wyjąć z piekarnika, usunąć papier z ziarnami. Zmniejszyć temperaturę do 130˚C.
■ Serki połączyć z pozostałym jajkiem, cukrem, sokiem i skórką z cytryny, zmiksować na gładką masę. Masą wypełnić tartaletki i zapiekać 25 min. Po ostudzeniu ułożyć na nich po kilka jeżyn.
■ Galaretkę rozprowadzić 1/2 wody podanej w przepisie. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć na owoce po 2 łyżki
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend !
Komentarze