Tartaletki z jeżynami

Przepis na babeczki z jeżynami

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami tartaletki desery babeczki

Czas przygotowania:
45min.
Kalorie:
225 kcal
Ocena:

(średnia 4.45 z 145 głosów)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • 25 dag mąki
  • 1/2 kostki masła
  • margaryna do natłuszczania foremek
  • 15 dag serka mascarpone (lub waniliowego homogenizowanego)
  • 25 dag sera ricotta (lub twarogu zmielonego)
  • 15 dag cukru
  • po łyżce soku i skórki otartej z cytryny
  • 1/2 kg jeżyn
  • 1/2 torebki galaretki truskawkowej

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Tartaletki z jeżynami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ 2 jajka zmiksować z cukrem pudrem. Dodać mąkę, masło i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą, chłodzić w lodówce przez godzinę. Rozwałkować, wylepić nim 8 natłuszczonych foremek na tartaletki. Na wierzchu każdej ułożyć krążek papieru i obciążyć ziarnami grochu (dzięki temu podczas pieczenia nie wybrzuszą się). Piec 15 min w temperaturze 180˚C. Wyjąć z piekarnika, usunąć papier z ziarnami. Zmniejszyć temperaturę do 130˚C.
  • ■ Serki połączyć z pozostałym jajkiem, cukrem, sokiem i skórką z cytryny, zmiksować na gładką masę. Masą wypełnić tartaletki i zapiekać 25 min. Po ostudzeniu ułożyć na nich po kilka jeżyn.
  • ■ Galaretkę rozprowadzić 1/2 wody podanej w przepisie. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć na owoce po 2 łyżki
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend !
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 225

Porady

Zobacz też: Tort jeżynowo-pomarańczowy z bazylią


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy