StockFood
4.43 (162)
Tarta ze szparagami na kruchym cieście zalana sosem śmietanowym, z aromatycznym cheddarem jest niezwykle prosta w wykonaniu, ale też smaczna i zdrowa. Można robić ją przez cały rok, chociaż najlepiej smakuje w sezonie, kiedy mamy dostęp do świeżych, młodych szparagów. Poniżej znajdziecie prosty przepis na wegetariańską tartę ze szparagami - mięsożercy mogą dodać boczek.
mąka pszenna 200 g
masło 100 g
zielone szparagi 1 pęczki
jajka 3 szt.
śmietana 18% 200 ml
sól 5 g
pieprz 5 g
cheddar 200 g
Kruche ciasto na tartę: mąkę przesiewamy przez sitko, a następnie łączymy ją z solą (5 g) i siekamy z zimnym masłem, po czym rozcieramy w palcach aż powstaną drobne grudki. Dalej dodajemy jajka (2 szt.) i wyrabiamy ciasto. Następnie formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (czas nie został uwzględniony w czasie przygotowania tarty).
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę na tartę smarujemy masłem.
Wałkowanie: ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość ok. 5 cm, po czym przekładamy do blaszki, tworząc rant. Na wierzchu rozkładamy pergamin, który dociążamy suchą fasolą.
Podpiekanie spodu: ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 10–15 minut. Po czym zdejmujemy pergamin i pieczemy przez następne 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Farsz na tartę: gdy ciasto się podpieka, zajmujemy się przygotowaniem nadzienia. Ścieramy ser żółty, niewielką część odkładamy do posypania wierzchu tarty. Szparagi pozbawiamy końcówek i kroimy je wzdłuż, na pół. Jajko ubijamy ze śmietaną i przyprawami – do smaku. Dodajemy ser i całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na podpieczony spód, szparagi układamy na wierzchu, posypujemy odrobiną sera.
Pieczenie: tartę ze szparagami zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Porady
- Ciasta kruchego nie należy wyrabiać zbyt długo. Należy je lekko zagnieść – to bardzo istotne, ponieważ lubi ono niską temperaturę, a nasze dłonie są ciepłe, inaczej stanie się twarde.
- Do tarty ze szparagami niezbędna jest forma o średnicy 26 cm. Odpowiednie będą formy wykonane z różnych tworzyw – ceramiczne, szklane lub metalowe.
- Przy pieczeniu spodu tarty ze szparagami należy go czymś dociążyć dobrze sprawdzi się np. ryż, fasola czy groch. Nie należy ich kłaść bezpośrednio na tarcie, najlepiej na papierze do pieczenia. Jeśli pominiemy ten krok, to ciasto może urosnąć nierówno podczas pieczenia.
- Jeśli nie przepadamy za cheddarem, to możemy przygotować tartę ze szparagami i fetą. Wystarczy ją pokruszyć i posypać wierzch. Warto pamiętać, że jest ona słona, dlatego możemy zmniejszyć nieco ilość soli dodawanej do nadzienia.
- Ważnym elementem naszej tarty są szparagi – najlepiej wybrać zielone (są one najpopularniejsze), ale białe również dobrze zdadzą egzamin. Z pewnością muszą być świeże i jędrne, takie smakują najlepiej.
- Jeśli nie czujemy się na siłach, by samodzielnie przygotować ciasto kruche na spód tarty, możemy skorzystać z gotowego lub postawić na francuskie.
Tarta z naszego przepisu jest podstawowym wariantem, który można bez problemu modyfikować o kolejne dodatki. Taki zestaw dobrze komponuje się ze składnikami mięsnymi.
Z kolei wegetariańską tartę ze szparagami możemy wzbogacić o:
Tartę można z powodzeniem potraktować jako samodzielne danie, które nie wymaga żadnych dodatków. Jeśli jednak mamy poczucie, że czegoś nam brakuje, to warto zrobić do niej lekką sałatkę. Można postawić po prostu na miks sałat, polany winegretem. Dodatkowo można dorzucić pomidorki koktajlowe lub suszone. Odpowiedni będzie też świeży ogórek i szczypiorek. Smak tarty ze szparagami możemy podkreślić sosami. Odpowiedni będzie na przykład: