1. Mąkę przesiać, dodać 125 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, jajko oraz 7 łyżek cukru. Rozetrzeć w palcach, potem szybko zagnieść ciasto.
2. Pozostałym masłem (10 g) wysmarować dużą formę do tarty o średnicy 28 cm.
3. Ciasto rozwałkować, wylepić nim przygotowaną formę, delikatnie dociskając brzegi. Wstawić do lodówki i schładzać przez 1 godzinę.
4. Po upływie tego czasu wyjąć formę z ciastem, przykryć krążkiem papieru do pieczenia i wysypać suche ziarna fasoli.
5. Piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C (dół – góra). Po tym czasie wyjąć, usunąć fasolę i pergamin, odstawić do przestudzenia.
6. Umyte i osuszone śliwki (można je pomieszać z nektarynkami) pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki.
7. Owoce wymieszać z 2 łyżkami cukru i cynamonem.
8. Starte biszkopty wymieszać z amaretto lub innym alkoholem i równomiernie rozłożyć na podpieczonym kruchym spodzie tarty.
9. Na warstwie biszkoptów rozłożyć dekoracyjnie owoce.
10. Migdały posiekać. Posypać nimi owoce.
11. Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z jajkami i cukrem oraz cukrem waniliowym na jednolitą masę, którą należy wylać na śliwki.
12. Tartę piec* przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C (dół – góra), następnie przez kolejne 15 minut piec tylko od dołu.
13. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Kroić na porcje. Posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje z sosem waniliowym.
Smacznego.
* Oryginalna temperatura pieczenia podana w przepisie wynosiła 200 stopni C. Ja zaufałam przepisowi i moja tarta jest nazbyt przypieczona. Proponuję zmniejszyć temperaturę pieczenia do180 stopni C. Gdyby ciasto pozostawało zbyt blade, można ją trochę podwyższyć, to Wy znacie najlepiej swój piekarnik.
Pełna fotorelacja na blogu: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2013/09/tarta-ze-sliwkami-i-polewa-wg-aleex.html
Komentarze