Tarta ze śliwkami i polewą wg Aleex

Wspaniała tarta ze śliwkami i polewą.

dodany przez: Aleex

ciasto z owocami tarty Desery polewa

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 152 głosów)


Składniki:

  • Ciasto:
  • • 25 dag mąki pszennej
  • • 125 g + 10 g zimnego masła
  • • 7 + 2 łyżki cukru
  • • 1 jajko
  • • duża garść migdałów lub orzechów
  • • 750 g śliwek węgierek
  • • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • • 3 łyżki startych biszkoptów
  • • 1 łyżka amaretto (lub rumu, brandy, itp.)
  • Polewa śmietankowa:
  • • 2 jajka
  • • 2 łyżki cukru
  • • cukier waniliowy Gellwe
  • • 250 ml kwaśnej śmietany 18%

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać 125 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, jajko oraz 7 łyżek cukru. Rozetrzeć w palcach, potem szybko zagnieść ciasto.
  • 2. Pozostałym masłem (10 g) wysmarować dużą formę do tarty o średnicy 28 cm.
  • 3. Ciasto rozwałkować, wylepić nim przygotowaną formę, delikatnie dociskając brzegi. Wstawić do lodówki i schładzać przez 1 godzinę.
  • 4. Po upływie tego czasu wyjąć formę z ciastem, przykryć krążkiem papieru do pieczenia i wysypać suche ziarna fasoli.
  • 5. Piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C (dół – góra). Po tym czasie wyjąć, usunąć fasolę i pergamin, odstawić do przestudzenia.
  • 6. Umyte i osuszone śliwki (można je pomieszać z nektarynkami) pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki.
  • 7. Owoce wymieszać z 2 łyżkami cukru i cynamonem.
  • 8. Starte biszkopty wymieszać z amaretto lub innym alkoholem i równomiernie rozłożyć na podpieczonym kruchym spodzie tarty.
  • 9. Na warstwie biszkoptów rozłożyć dekoracyjnie owoce.
  • 10. Migdały posiekać. Posypać nimi owoce.
  • 11. Przygotować polewę: śmietanę wymieszać z jajkami i cukrem oraz cukrem waniliowym na jednolitą masę, którą należy wylać na śliwki.
  • 12. Tartę piec* przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C (dół – góra), następnie przez kolejne 15 minut piec tylko od dołu.
  • 13. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Kroić na porcje. Posypać cukrem pudrem. Świetnie smakuje z sosem waniliowym.
  • Smacznego.
  • * Oryginalna temperatura pieczenia podana w przepisie wynosiła 200 stopni C. Ja zaufałam przepisowi i moja tarta jest nazbyt przypieczona. Proponuję zmniejszyć temperaturę pieczenia do180 stopni C. Gdyby ciasto pozostawało zbyt blade, można ją trochę podwyższyć, to Wy znacie najlepiej swój piekarnik.
  • Pełna fotorelacja na blogu: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2013/09/tarta-ze-sliwkami-i-polewa-wg-aleex.html
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy