Tarta z zielonym groszkiem

Przepis na wegetariańską tartę z zielonym groszkiem.

Dodany przez:

Tarta z zielonym groszkiem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
560 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • 3 jajka
  • cebula
  • 1 i 1/2 kg groszku
  • tłuszcz do formy
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • starta gałka muszkatołowa
  • 10 dag sera gouda
  • łyżeczka soli
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Mąkę posiekać z 10 dag tłuszczu. Zagnieść z jajkiem, połową łyżeczki soli i 2 łyżkami wody. Owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na pozostałym tłuszczu. Dodać groszek, dusić około 3 minut, przyprawić.
  2. Formę do tarty nasmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę. Wyłożyć groszek, polać śmietaną roztrzepaną z pozostałymi jajkami i przyprawioną solą, pieprzem oraz gałką. Piec 50 minut w temperaturze 200˚C. 20 minut przed końcem pieczenia posypać tartę serem.
  3. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  4. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
kolacja zapiekanka wegetariańska tarta wege zielony groszek tarta z groszkiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy