tarta z warzywami i mozzarellą na spodzie z ciasta francuskiego

Ocena:

4.53 (197)

Tarta z warzywami to doskonały pomysł na elegancką kolację lub obiad.

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego 
    2 kulki mozzarelli pokrojonej w plastry
    ulubione dodatki:
    kolorowa papryka pokrojona w słupki/plasterki
    pomidor
    rukola 
    twardy ser starty na drobnych oczkach do posypania na końcu
    troszkę oliwy do polania

Tarta z warzywami i mozzarellą na spodzie z ciasta francuskiego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Płat ciasta rozkładamyna blaszce na papierze do pieczenia. Boki zaginamy do środka, by powstała "zakładka" (ok pół cm). Nakłuwamy widelcem ciasto i wkładamy do piekarnika do czasu aż się zarumieni. Układamy plastry mozzarelli, na przemian plasterki kolorowej papryki i pieczemy w piekarniku do czasu, aż mozzarella się rozpuści. Wyjmujemy z piekarnika, układamy plastry pomidora i znów wkładamy do piekarnika, by go lekko podgrzać. Gdy już jest gotowe, układamy kilka liści rukoli, całość skrapiamy oliwą i posypujemy tartym serem.

    Przepis nadesłała Dagmara Pawlak

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne