Tarta z warzywami to doskonały pomysł na elegancką kolację lub obiad.
(średnia 4.53 z 197 głosów)
płat ciasta francuskiego
2 kulki mozzarelli pokrojonej w plastry
ulubione dodatki:
kolorowa papryka pokrojona w słupki/plasterki
pomidor
rukola
twardy ser starty na drobnych oczkach do posypania na końcu
troszkę oliwy do polania
Płat ciasta rozkładamyna blaszce na papierze do pieczenia. Boki zaginamy do środka, by powstała "zakładka" (ok pół cm). Nakłuwamy widelcem ciasto i wkładamy do piekarnika do czasu aż się zarumieni. Układamy plastry mozzarelli, na przemian plasterki kolorowej papryki i pieczemy w piekarniku do czasu, aż mozzarella się rozpuści. Wyjmujemy z piekarnika, układamy plastry pomidora i znów wkładamy do piekarnika, by go lekko podgrzać. Gdy już jest gotowe, układamy kilka liści rukoli, całość skrapiamy oliwą i posypujemy tartym serem.
Przepis nadesłała Dagmara Pawlak
Komentarze