Tarta z pieczoną papryką i groszkiem

Przepisy na tartę - Tarta z pieczoną papryką i groszkiem

Dodany przez:

Tarta z pieczoną papryką i groszkiem

Na ciepło

Czas przygotowania:
Kalorie:
330 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.4 z 5 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • CIASTO:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag zimnego masła (pokrojonego)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • FARSZ:
  • 2 czerwone papryki
  • 3/4 szklanki groszku (świeży lub mrożony)
  • sól
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki pokruszonego sera koziego (lub fety)
  • posiekane świeże zioła (szałwia, tymianek, rozmaryn)
  • 15 oliwek
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Przepis na: tarta z pieczoną papryką i groszkiem
  2. Składniki  ciasta  szybko  zagnieść.  Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min. Papryki upiec w piekarniku (200˚C), aż  skórka  sczernieje.  Włożyć  na  kilka  minut do torebki foliowej, usunąć skórkę, przekroić, oczyścić  z  nasion.  Pokroić  na  kawałki.
  3. Groszek  obgotować  z  dodatkiem  soli.  Ciasto rozwałkować.  Wyłożyć  nim  formę  na  tartę (22–23  cm  średnicy),  robiąc  nieduży  rant.
  4. Spód ponakłuwać widelcem. Ciasto podpiekać 15 min w 180˚C. Jajka rozmącić ze śmietaną  i  serem,  dodać  zioła,  część  zachowując  do  dekoracji.  Dodać  groszek,  paprykę i  pokrojone  na  pół  oliwki,  doprawić  solą i pieprzem. Masę wylać na podpieczony spód ciasta. Piec ok. 25 min, aż wierzch się zarumieni. Posypać pozostałymi ziołami.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
warzywa kolacja zapiekanka tarta przepisy na tartę tarta przepisy tarta z pieczoną papryką jak zrobić tartę przepisy na quiche
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy