TARTA Z OWOCAMI

Wspaniałe ciasto dla miłośników owoców.

Dodany przez:

TARTA Z OWOCAMI

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
180 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 25 dag mąki krupczatki,
  • 10dag margaryny,
  • 2 żółtka,
  • jajko,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 3łyżki cukru,
  • Nadzienie;
  • słoik dzemu truskawkowego lub malinowego,
  • galaretkę truskawkową,
  • owoce wg upodobanai: maliny, truskawki, poziomki, jagosy, jażyny.
  • Owoców na tartę musi być ok. 0,5 kg.
  • Można zrobić tartę mix z 3 rodzaji owoców.

Przygotowanie

  1. Galaretkę zalej szklanką wrzącej wody i zostaw do skrzepnięcia.
  2. Na stolnicy wyrób mąkę z margaryną. Dodaj do ciasta żółtka wymieszane z cukrem, jajko, śmietanę, szczyptę soli. Jeśli ciasto będzie lużne podsyp mąką. Szybko zagnieść i odstawić do schłodzenia w lodówce.
  3. Formę wysmaruj masłem, obsyp bułka tartą. Rozgrzej piekarnik do 200C. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim blachę. Nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na ok. 30min. Ciasto powinno mieć złocisty kolor. Krzepnącą galaretkę wymieszaj z dżemem. Na ostudzona tartę wyłóż połowę dżemu. Ułóż owoce i na wierzch wylej resztę dżemu z galaretką. Pozostaw do głębokiego schłodzenia.
owoce deser tarta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy