Tarta z owocami i budyniem na frugo

Krucha tarta z owocami, i budyniem na frugo :)

ciasto z owocamitartyDeserybudynie

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 176 głosów)

Składniki:

  • ciasto:
  • 400g mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • masa budyniowa:
  • 1 budyń waniliowy
  • 300 ml napoju Frugo
  • 1 żółtko
  • 1/2 margaryny lub masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • dodatkowo:
  • dowolne owoce - u mnie śliwki ok 600g

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiewamy, margarynę kroimy w kawałki.
  • Jajka, proszek i cukier dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto.
  • Formę do tarty natłuszczamy - ja użyłam odrobiny oleju.
  • Ciasto wałkujemy na średniej grubości, nakładamy na blaszkę, i palcami
  • formujemy tartę.
  • Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180stopni.
  • Z resztek ciasta robimy ciasteczka, którymi ozdobimy tartę.
  • Budyń rozrabiamy w odrobinie frugo,
  • resztę napoju podgrzewamy.
  • Gdy zacznie się gotować dodajemy budyń, i mieszamy.
  • Żółtko, margarynę i cukier ucieramy na gładką masę,
  • następnie dodajemy budyń i miksujemy.
  • Na tartę nakładamy masę, dodajemy pokrojone owoce,
  • przykrywamy ciasteczkami i posypujemy pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy