Tarta z kremem cytrynowym i truskawkami
Tarta z kremem cytrynowym i truskawkami - Przepis na Tarta z kremem cytrynowym i truskawkamiciasto z owocamitartyDesery
- Czas przygotowania:
- 120 min.
(średnia 4.5 z 170 głosów)
Składniki:
- 250 g mąki
- 125 g cukru
- 125 g masła
- 1 jajko
- masło
- bułka tarta
- 4 żółtka
- 80 g cukru
- 1 cytryna
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (dałam 4)
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 opakowania 18 proc. śmietany (ja dałam mniej)
- truskawki, winogrona
- listki mięty do przybrania (niekoniecznie)
Rodzaj diety:
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- Wszystkie składniki na ciasto (mąka, masło, cukier, jajko) zagniatamy w gładką kulę i wkładamy do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto wałkujemy na wielkość formy (26 cm). Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką, wykładamy rozwałkowanym ciastem, które nakłuwamy widelcem. Przykrywamy papeirem do peiczenia, na której kładziemy fasolę lub groch (aby uniknąć unoszenia się ciasta). Pieczemy w temperaturze 180C. Po 15 min zdejmujemy folię wraz z fasolą i dalej pieczemy 15-20 minut.
- W tym czasie przygotowujemy krem: żółtka mieszamy z cukrem i ubijamy trzepaczką tak, by zgęstniały i zbielały. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie, dokładnie mieszamy. W rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko, gasimy ogień.
- Dolewamy trochę gorącego mleka do żółtek (żeby krem się nie zwarzył), dokładnie mieszamy i łączymy z mlekiem w rondelku. Na bardzo małym ogniu podgrzewamy masę (nie ma prawa się zagotować) stale mieszając, aż mocno zgęstnieje (ok. 10 min). Gdyby przypadkiem powstały grudki, można krem rozetrzeć mikserem. Ze sparzonej cytryny ścieramy cienko żółtą skórkę. Z połówki wyciskamy sok.
- Śmietanę, skórkę i sok mieszamy z masą i od tego momentu nazywamy masę kremem cytrynowym. Krem zostawiamy do ostygnięcia. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy, smarujemy kremem, nakładamy owoce i przybieramy listkami mięty.
- Jesli krem mamy za zadki to radze dodac wiecej mąki.
Porady
Zobacz też: tarta z kremem truskawkowym
Podobne przepisy

Biszkopt z kremem cytrynowym to zarazem słodki i orzeźwiający deser. Karmelizowana beza delikatnie chrupie oraz obłędnie pachnie. Biszkopt z kremem cytrynowym jest odrobinę pracochłonny, ale jego wygląd i smak jest warty pracy. W szczególności sprawdzi się na wyjątkowe okazje np.: urodziny czy rocznice ślubu.
Biszkopt z kremem cytrynowym

Tort z kremem cytrynowym

Ciasto z kremem cytrynowym

Tarta z truskawkami

Wegańska tarta z kremem cytrynowym, czyli lemon curd, to propozycja dla osób, które nie lubią zbyt słodkich ciast. W dodatku przepis ten nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, więc będzie idealny dla osób na diecie roślinnej. A nawet jeśli weganizm nie jest naszym pierwszym wyborem, gwarantujemy, że ta wegańska tarta z lemon curd zmieni spojrzenie na słodkości spod zielonej strony mocy.
Wegańska tarta z kremem cytrynowym lemon curd

Łatwy, szybki, kwaskowaty angielski deser - podawany w trakcie turnieju tenisowego w Wimbledonie. Rozmaite warstwy trifle z owocami, ciasteczkami, kremem piękne prezentują się w szklanych naczyniach.
Trifle z kremem cytrynowym i biszkoptami

Tarta z kremem waniliowym

Tarta z kremem serowym

Na specjalne okazje przygotuj torcik z truskawkami i kremem muślinowym - godnie zastąpi klasyczny sernik na zimno lub inne ciasto z truskawkami.
Torcik z kremem muślinowym i truskawkami
