Tarta z kardamonem

Przygotowanie: 25 minut Oczekiwanie: 30 minut Pieczenie: 35 minut Porcja: 550 kcal

tartykruche ciastociasto czekoladoweDesery

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
550 kcal
Ocena:

(średnia 4.46 z 185 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 słoika konfitury morelowej
  • 3 ziarna kardamonu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto: z mąki, cukru pudru, żółtka i margaryny zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • Krem: czekoladę połamać na kawałki. Mleko ze śmietaną zagotować na najmniejszym ogniu. Włożyć zmielone lub utłuczone w moździerzu ziarna kardamonu i czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia. Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrem. Dodać płynną czekoladę, zmiksować na jednolitą masę.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim płaską formę. Ponakłuwać widelcem. Podpiec 15 min w temp. 200 st. C, zmniejszyć temp. do 150 st. C. Ciasto posmarować konfiturą morelową, rozłożyć krem czekoladowy. Piec 20 minut w 150 st. C.

Kalorie: 550

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy