Tarta z kardamonem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: z mąki, cukru pudru, żółtka i margaryny zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Krem: czekoladę połamać na kawałki. Mleko ze śmietaną zagotować na najmniejszym ogniu. Włożyć zmielone lub utłuczone w moździerzu ziarna kardamonu i czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści, zdjąć z ognia. Żółtka i całe jajko utrzeć z cukrem. Dodać płynną czekoladę, zmiksować na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim płaską formę. Ponakłuwać widelcem. Podpiec 15 min w temp. 200 st. C, zmniejszyć temp. do 150 st. C. Ciasto posmarować konfiturą morelową, rozłożyć krem czekoladowy. Piec 20 minut w 150 st. C.
Komentarze